Π. Μαρινάκης: «Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης»

«Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις προφανώς είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς να κάνουμε ακόμη περισσότερο. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες εν είδει επιχορήγησης» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο MEGA, προσθέτοντας: «Βλέπω μια πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν γίνει και συντεταγμένα και με συγκεκριμένα αιτήματα».

Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, μείωσε τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες και τώρα προχωρά σε δίκαιες παροχές. «Το 2016 καταργήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ και από τότε μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα. Για τρίτη χρονιά δίνεται προσωρινά, 82 εκατ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό κόστος και στη συζήτηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι αυτό αποτελεί λογικό αίτημα και έχει υποσχεθεί ότι για το 2025 και μετά ξεκινά η συζήτηση με τη συμμετοχή των αγροτών, να γίνει με δικαιότερο και μόνιμο τρόπο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών και το ενδεχόμενο να υπάρξουν τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Ελληνική Αστυνομία και στον τομέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες εξιχνίασης υποθέσεων: «Τα μέσα που έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε, η Ελληνική Αστυνομία εννοώ, έχουν αυξηθεί. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Προφανώς, όμως, χρειάζεται απόλυτη επιφυλακή… Η βούληση της κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκληματικότητας φαίνεται στο πόσους αστυνομικούς βγάζεις στους δρόμους, στο πώς τους στηρίζει, στο αν τους επιτίθενται ή όχι. Και σε κάτι άλλο: Στο τι ποινικούς κώδικες ψηφίζει. Γιατί σε αυτό τον τόπο, όχι πολλά χρόνια πριν, είχαμε μια κυβέρνηση το 2019 που πριν φύγει έβγαλε έναν ποινικό κώδικα “χαρά του εγκληματία”, του κάθε παραβατικού. Απόδειξη, ότι η μόνη επιμέρους κατηγορία που βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις φυλακές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταλήψεις και την εξεταστική στα πανεπιστήμια είπε ότι με τις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας και τη συντριπτική πλειοψηφία των πρυτάνεων στη σωστή σελίδα, θα διασωθεί η εξεταστική των φοιτητών σε περισσότερα από το 90% των τμημάτων. «Δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και περιπτώσεις όπου, είτε επειδή δεν έγιναν όλα όπως έπρεπε είτε γιατί δεν κάλεσαν κάποιοι την Αστυνομία όπως έπρεπε, υπάρχουν και φοιτητές, που χάνουν το εξάμηνό τους. Και αυτό είναι θλιβερό και πρέπει να ερευνηθεί ποιοι και αν και εφόσον έχουν ευθύνες ως προς τις επεμβάσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς το ψήφισμα για το κράτος δικαίου, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η κατάσταση κάθε ευρωπαϊκής χώρας ως προς το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου που βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε χώρα. «Και η τελευταία που βγήκε αναγνώρισε πολύ σημαντική πρόοδο για την Ελλάδα. Έκανε και επισημάνσεις, αναγνώρισε σημαντική πρόοδο που δεν είχε αναγνωριστεί τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια. Γιατί; Γιατί ως δημοσιογράφοι -το βλέπετε αυτό- ζούμε σε μια χώρα που πλέον δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι σε κρατητήρια, δεν υπάρχουν υπουργοί καταδικασμένοι 13-0 για παρεμβάσεις και παραβάσεις καθήκοντος» ανέφερε.

«Θέλουμε αυτή η υπόθεση, αυτό το τραγικό δυστύχημα να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε επίπεδο εξεταστικής και σε επίπεδο Δικαιοσύνης. Και αυτό θέλει και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στα Τέμπη. «Δυστυχώς, υπάρχει μία μερίδα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πίσω από μία τραγωδία βλέπει μία ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ντροπή. Και δεν το βλέπουμε μόνο στην εξεταστική αυτό να συμβαίνει. Το βλέπουμε ακόμα και στην Ευρώπη, όπου κάποιοι ευρωβουλευτές πήραν την εντολή των πολιτών να εκπροσωπούν την Ελλάδα και συκοφαντούν τη χώρα, είτε για την Πύλο είτε για τη δήθεν νεκρή Μαρία και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον πόνο ανθρώπων, συγγενών, που κανένας δεν μπορεί να αισθανθεί τι έχουνε ζήσει στη ζωή τους, για να κάνουν πολιτικό παιχνίδι. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει… Το να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα και να λέμε “συγκάλυψη”, χωρίς να τεκμηριώνουμε γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει συγκάλυψη… Υπάρχει συγκάλυψη λέει κάποιος. Γιατί; Γιατί ο άλφα ή ο βήτα δεν εκλήθη, γιατί κάποιος πήγε να κρύψει αυτό το στοιχείο. Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα θέμα συγκάλυψης. Αλίμονο αν υπήρχε. Όλα στο φως. Και το ξαναλέω, υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα στη Δικαιοσύνη πάρα πολύ σημαντική» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.