Το θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ ξαναπαίρνει διαστάσεις αφού ακόμα και οι New York Times ασχολούνται με σχετικά ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι η TUI ζητά προσθήκες στα συμβόλαια του τουρισμού για ισοτιμία δραχμής, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σημειώνουν παράλληλα ότι μεγάλες πολυεθνικές μεταφέρουν τα καθημερινά κεφάλαια εκτός Ελλάδας, στην Βρετανία, για να μειώσουν την έκθεσή τους.
Αμφισβητείται έντονα η παραμονή της χώρας στο ευρώ και οι αγορές υποχωρούν. Η ελληνική οικονομία όχι μόνο επιδεινώνεται με την αβεβαιότητα ενόψει των νέων εκλογών αλλά έχει αρχίσει να καλλιεργείται πια μια έντονη αμφισβήτηση κατά πόσο μπορεί ακόμα και υπό ομαλές πολιτικές προϋποθέσεις να εφαρμόσει αυτά που περιμένουν ετέροι, πιστωτές και αγορές.
Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ για παράδειγμα έχει υποχωρήσει στα 350 εκατ. ευρώ έχοντας υποστεί μια απίστευτη κατάρρευση και εκφράζοντας μια απροσδόκητα αρνητική προσδοκία για την προοπτική της επιχείρησης σε αυτά τα νούμερα. Όσο βαθαίνει εξάλλου η κρίση, βαθαίνουν και τα αδιέξοδα της επιχείρησης στα έσοδα και στο χρηματοοικονομικό.
Στην διαχείριση της καθημερινότητας για την χώρα μας τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται σε πάρα πολλούς τομείς. Οπως στην ανυπαρξία του τραπεζικού συστήματος για χρηματοδοτήσεις, στην αδυναμία των Ταμείων να καλύψουν τις δαπάνες φαρμάκων των ασφαλισμένων και η ροή της πραγματικής οικονομίας θα δυσχεραίνεται.
Το πολιτικό κλίμα παράλληλα δείχνει τόσο φορτισμένο που η διαχείριση των αποφάσεων μετά τις εκλογές θεωρείται πολύ δύσκολη. Για τους αναλυτές η έξοδος δεν θα βοηθήσει πουθενά, αντίθετα θα επιδεινώσει δραματικά τα πράγματα. Όμως το ερώτημα είναι πώς θα πείσει η σημερινή Ελλάδα ότι μπορεί να ελέγξει τα πολλαπλά προβλήματα και να διασφαλίσει ένα βελτιωμένο μείγμα που θα την κρατήσει σε ασφαλή πορεία;
Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για ένα επενδυτικό αναπτυξιακό πακέτο, στην ίδια κατεύθυνση ο Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, ενώ Αμερικανοί επενδυτικοί φορείς έχουν αναφερθεί σε αυτό από προχθες. Θα αξιοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αυτήν την κατεύθυνση; Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται συναίνεση για ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο πριν να είναι πολύ αργά. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις πέραν ενός πολιτικού ανταγωνισμού που οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.