«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».
Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα στην η εφημερίδα New York Times ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Ο κ. Ρουμελιώτης λέει επίσης πως η Τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως λέει η Τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών.
Σύμφωνα με άρθρο των Ρέιτσελ Ντονάντιο και Σούζαν Ντάλεϊ στους New York Times, πολλοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι ουδέποτε ήταν εφικτοί οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, καθώς και ότι και οι πιέσεις που δέχθηκε η χώρα να το υλοποιήσει έβλαψαν σοβαρά την οικονομία της.
Όπως σημειώνει το άρθρο, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω των διαφωνιών που εκφράζονται στους κόλπους της τρόικας. «Η τρόικα δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα, οι απόψεις διαφέρουν», σχολίασε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel, Γκουντράμ Βολφ.
Το ΔΝΤ θεωρείται ότι ασκεί διακριτική πίεση για χαλάρωση των όρων λιτότητας, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη Γερμανία ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι να στηρίξουν τα σχέδια διάσωσης. Στη Γερμανία, πάντως, η κοινή γνώμη φαίνεται να υποστηρίζει ολοένα λιγότερο το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ.