ΡΑΕ: Σύσκεψη με ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για ενδεχόμενους κινδύνους στο ηλεκτρικό σύστημα το Πάσχα

    Σύσκεψη με στελέχη του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ έχει προγραμματίσει για αύριο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνέχεια επιστολής που έχει στείλει στην αρχή ο ΑΔΜΗΕ για ενδεχόμενους κινδύνους αστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, ιδίως την περίοδο του Πάσχα.

    Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της ΡΑΕ Δημήτρη Φούρλαρη, στόχος είναι να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, να εκτιμηθεί το εύρος του προβλήματος και να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες από τον ΑΔΜΗΕ λύσεις. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η περίοδος χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος λόγω της μείωσης της ζήτησης σε συνδυασμό με την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. Το πρόβλημα αναμένεται να κορυφωθεί κατά τις ημέρες του Πάσχα, οπότε αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης. Με τις μονάδες ΑΠΕ να αυξάνονται συνεχώς, περίοδοι χαμηλών φορτίων όπως αυτή στην οποία βρισκόμαστε (όπως συμβαίνει και το φθινόπωρο), υποχρεώνουν ήδη από τώρα τον Διαχειριστή να λειτουργήσει το σύστημα με πολύ υψηλά ποσοστά «πράσινης» διείσδυσης – πάνω από 50%. Επομένως, ο ΑΔΜΗΕ καλείται να κρατήσει «όρθιο» το σύστημα, με δεδομένα που ανατρέπουν κάθε προηγούμενο κανόνα διαχείρισης και παράλληλα χωρίς τα εργαλεία που πρόκειται να αναπτυχθούν σε μερικά χρόνια (όπως η αποθήκευση), ως απάντηση στο γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα εξελίσσονται σε κυρίαρχο «καύσιμο» στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής καθʼ όλο το έτος.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ προς τον Ρυθμιστή, μία από τις λύσεις που έχει στη διάθεσή του είναι οι περικοπές ΑΠΕ με τη συνδρομή και του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος -αν χρειαστεί- θα επιβάλει περιορισμούς στην παραγωγή «πράσινων» μονάδων στο δίκτυο διανομής. Το δεύτερο που ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί είναι ο περιορισμός των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με το «πάγωμα» των αντίστοιχων δικαιωμάτων στις διασυνδέσεις.