Ρευστότητα και οφειλές δημοσίου στο επίκεντρο της συνάντησης Α. Merkel – επιχειρηματιών


Την αναγκαιότητα καταβολής της δόσης για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά φέρεται ότι κατανόησε η καγκελάριος Angela Merkel κατά τη συνάντηση μιας ώρας που είχε με κορυφαίες γερμανικές και ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες.

Επιχειρηματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η κα Merkel δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην τρόικα αίτημα του Δ. Δασκαλόπουλου να μην κοπεί άλλο ο κατώτατος μισθός, ενώ φέρεται επίσης να κατανόησε την ανάγκη άμεσης καταβολής της δόσης, αλλά και πληρωμής του συνόλου των 7 δισ. ευρώ των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως το αποτέλεσμα της μονοήμερης επίσκεψης της Angela Merkel στην Αθήνα ήταν η συντονισμένη κίνηση αναστροφής του κλίματος σε μια Ελλάδα που «πλήττεται από δραχμοφοβία».

Ρευστότητα, οφειλές του δημοσίου και “έκπληξη” Δασκαλόπουλου

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι οφειλές ύψους 7 δισ. ευρώ του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Η κα Merkel ζήτησε από τους επιχειρηματίες να μάθει –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– κατά πόσο ισχύει η κυβερνητική θέση ότι έχει επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος «των προβλημάτων» στην αγορά εργασίας και σε άλλα πεδία των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η «έκπληξη» προήλθε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ ο οποίος είπε στην κα Merkel πως δεν πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός και να μην προωθηθεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση που συζητά τώρα η κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αφορούν την ευελιξία στο κόστος εργασίας είναι αρκετές. Κατά τις πληροφορίες η κα Merkel διαβεβαίωσε πως θα μεταφέρει αυτή την άποψη στην τρόικα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετείχαν στη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της συζήτησης το ζήτημα της καταβολής της δόσης, προσθέτοντας για άλλη μια φορά ωστόσο πως για να γίνει αυτό απαιτείται η αξιολόγηση της τρόικας, καθώς και την ανάγκη να αλλάξει το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα με στόχο να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη.

Δασκαλόπουλος: Η χώρα παγιδεύτηκε σε φαύλο κύκλο

Πέραν της θέσης που παρουσίασε στην κ.Μέρκελ, ότι δεν χρειάζεται η νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε, επιπλέον για “τον φαυλο κύκλο στον οποίον βρίσκεται παγιδευμένη η χώρα”.

Όπως τόνισε “οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους, ενώ ταυτόχρονα οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής”.

Πρόσθεσε μάλιστα – εντυπωσιάζοντας με την ορολογία που χρησιμοποίησε – ότι “η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση, έτσι όπως επιτεύχθηκε, είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού μας”.

Για να καταλήξει στην αποτίμησή του με τη διαπίστωση: “η οικονομική και πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού”.

Ανάπτυξη-μεταρρυθμίσεις

Ο κ.Δασκαλόπουλος, πάντως, χαρακτήρισε “αναπόφευκτο εδώ που φτάσαμε” το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, το οποίο – όπως είπε – δεν θα οδηγήσει σε διέξοδο αν δεν συνοδεύεται από δύο ισχυρότερα “πακέτα”: ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό.

Και αν η Ευρώπη δεν εντάξει το ελληνικό πρόβλημα (και το συνολικό της Νότιας Ευρώπης) σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση-απάντηση στην κρίση.

Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος Τύπου Σίμος Κεδίκογλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Οι επιχειρηματίες που μετείχαν στη συνάντηση είναι οι: Μιχάλης Μαϊλλης (Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Φρουζής (προέδρος του ΣΦΕΕ), Ιωακείμ Κόχλινγκ (Hochtief), Νικόλαος Νανόπουλος (Eurobank), Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Γιώργος Ζανιάς (ETE), Στέλλιος Ζαββός (Zeus Capital Partners), Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ), Byron Vargas Herzberg ( Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) και Πάνος Ξινής (Siemens Hellas).