Σάλλας: «Οχι» κούρεμα ομολόγων για τα φυσικά πρόσωπα

Αντίθετος στο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιώτες τα αγόρασαν για αποταμιευτικούς λόγους.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της τράπεζας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει απομείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Επένδυσαν στα ομόλογα γιατί τα θεωρούσαν μηδενικού κινδύνου. Και εκτιμώ ότι δεν θα θιγούν τα φυσικά πρόσωπα», πρόσθεσε ο κ. Σάλλας.

Την ίδια ώρα πηγές του ΔΝΤ χαρακτηρίζουν ως «κινούμενη άμμο» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για την εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με «κούρεμα» 50%. Θεωρούν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που έχει ως συνέπεια την αύξηση του χρέους της χώρας και για τον λόγο αυτόν το ΔΝΤ επιθυμεί το «κούρεμα» να είναι μεγαλύτερο από 50%.

Στο μεταξύ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση, με βάση την οποία να δρομολογηθεί η τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ενώ οι διαδικασίες ανταλλαγής να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο 2012.