>
Κατηγορηματικό «όχι» στην κεντρική κατεύθυνση – φιλοσοφία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος αναμένεται να πει στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς που τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή», δεν θα εμφανιστεί δογματικός και θα δείξει στον Πρωθυπουργό, ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ορισμένα μέτρα που θεωρεί σωστά, όπως π.χ. για τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, κ.α.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι το κλίμα επιβαρύνεται και από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ειδικά για τη «φορεπιδρομή», όπως λένε στη Ν.Δ., αναμένεται να τονίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια λανθασμένη πολιτική.
Γι’ αυτό και θα προτείνει στον κ. Παπανδρέου την ανάγκη να γίνει διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και θα του ζητήσει να αναθεωρήσει την απόφασή του για αύξηση της φορολογίας και να μην υπάρξει νέα επίθεση, όπως υποστηρίζουν στο επιτελείο του, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς επέλεξε την a la carte συμφωνία σε σημεία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τα οποία θεωρεί ότι συμβαδίζουν με τις «γαλάζιες» προτάσεις του Ζαππείου ΙΙ και εξυπηρετούν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Επίσης, με την παραδοχή του, ότι συμφωνεί απολύτως με τον στόχο της μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων, ικανοποιεί, όπως λένε συνομιλητές του, και τις Βρυξέλλες.
Οι τελευταίες συσκέψεις Σαμαρά
Στις τελικές συσκέψεις που έγιναν στη Ν.Δ, υπό τον κ. Σαμαρά, αποφασίστηκε οριστικά, όπως ήταν εξάλλου και αναμενόμενο, ότι ο πρόεδρος του κόμματος, δεν προτίθεται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται από το μνημόνιο.
Όμως έχουν αναδειχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, ορισμένα σημεία που μπορεί να υπάρξει συναίνεση, όπως αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά με παράλληλη προστασία της κοινωνικής συνοχής. Ο κ. Σαμαράς θα αναδείξει το δικό του φορολογικό πλαίσιο με άξονα τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε στο Ζάππειο ΙΙ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει –και δεν αλλάζει άποψη- ότι δεν μπορεί να ψηφίσει όλο μαζί το Μεσοπρόθεσμο, διότι έχει διαφορετική αντίληψη για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Μάλιστα στο επιτελείο του συζήτησαν το πρωί της Δευτέρας και το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή το πρόγραμμα σε ένα μόνο άρθρο.
Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα πει εξ αρχής «όχι» με το αιτιολογικό ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά εκβιασμό. «Από τη μια ζητάνε συναίνεση και από την άλλη κάνουν εκβιασμό;» έλεγαν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Επίσης, για το ενδεχόμενο να ζητηθεί το ενδεχόμενο ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος από 180 βουλευτές, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, αναφέρουν ότι και αυτή η κίνηση συνιστά εκβιασμό. «Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά» λέει συνεργάτης του κ. Σαμαρά.
Τα «γαλάζια» σενάρια
Στις «γαλάζιες» συσκέψεις ετέθησαν όλα τα ενδεχόμενα: α) να ζητηθεί δημόσια συναίνεση του κ. Σαμαρά στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, β) να υπάρξει δημόσια δήλωσή του για αποδοχή των στόχων του Μνημονίου, όπως συνέβη στην Πορτογαλία και γ) να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση η συνάντηση ως «νομιμοποιητική βάση» για να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει στον Πρωθυπουργό το παράδειγμα της Πορτογαλίας, της οποίας το μνημόνιο που εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη στο Εκοφίν, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ.
Μιλάνε για «μπλόφα»
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, ορισμένοι συνεργάτες του, επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την πέμπτη δόση σε συνδυασμό με τα εκλογικά σενάρια, αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Μάλιστα αναφέρουν, ότι είναι «μπλόφα» αφού κατ΄ αυτούς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εμφανιστεί η Ν.Δ. ως συνυπεύθυνη στην αποτυχία της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.
Πάντως, η πιο πιθανή εξέλιξη, σύμφωνα με κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, είναι την ύστατη στιγμή, μετά από έντονο παρασκήνιο, να δοθεί πολιτική λύση -με εμπλοκή και κυρίαρχο ρόλο της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου- να υπάρξει η πέμπτη δόση, χωρίς να χρειαστεί να βρεθεί στη…γωνιά η Ν.Δ.
Πιο διαλλακτικοί οι ένοικοι της…«γαλάζιας» πολυκατοικίας
Σε διαφορετική γραμμή κινούνται οι άλλοι ένοικοι της «γαλάζιας» πολυκατοικίας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί από τον κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο αναμένεται να συμφωνήσουν σε περισσότερα σημεία με το Μεσοπρόθεσμο, απ’ ότι ο κ. Σαμαράς, αν και έχουν διαφορετική φιλοσοφία και επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση.
Αρνητικά σχόλια καταγράφηκαν στη Ν.Δ. για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε ο επικεφαλής του κόμματος «Άρμα Πολιτών» κ. Ι. Δημαράς και κορυφαία στελέχη της έλεγαν ότι αντίθετα καλείται η κυρία Μπακογιάννη, την οποία με τον τρόπο της πριμοδοτεί η κυβέρνηση.
«Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δε λειτουργεί με θεσμικά κριτήρια, αλλά επιλεκτικά και στη βάση σκοπιμοτήτων» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Πεδία σύγκλισης
Μερικά από τα πεδία που μπορεί να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ., αν και ορισμένα δεν περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο, είναι:
-στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς η Ν.Δ. εμφανίζεται θετική ακόμα και σε πώληση, υπό προϋποθέσεις.
– στις περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις σειράς δημοσίων εταιρειών
– συμβάσεις παραχώρησης αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων
– κατάργηση πόθεν έσχες στα ακίνητα
– κατάργηση «πόθεν έσχες» για επαναπατρισμό κεφαλαίων
– συμψηφισμός οφειλών δημοσίου έναντι οφειλών προς ιδιώτες
– απλοποίηση φορολογικού συστήματος
– αξιοποίηση Εγνατίας Οδού και άλλων αυτοκινητόδρομων
Που διαφωνούν:
Η κυβέρνηση διαφωνεί πλήρως με τις προτάσεις της Ν.Δ. για:
-μείωση φορολογικών συντελεστών
– μείωση ΦΠΑ
– ενιαίο συντελεστή κερδών στο 15% και φορολόγηση 15% στα μερίσματα
Επίσης καταγράφεται πλήρη διαφωνία στο θέμα των απολύσεων. Η Ν.Δ. λέει όχι και αντιπροτείνει το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για τους εργαζομένων των οργανισών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
«Δεν δίνουμε εξετάσεις κομματικής νομιμοφροσύνης»
Πάντως, παρά τη γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία της Ν.Δ. υπάρχουν στελέχη του κόμματος, τομεάρχες, βουλευτές και πρώην υπουργοί, που διαφωνούν και το δηλώνουν με ένταση. Στο παρασκήνιο μάλιστα αναφέρουν -απευθυνόμενοι κυρίως σε μέλη της ηγετικής ομάδας- ότι δεν δίνουν εξετάσεις κομματικής νομιμοφροσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πέρασε απαρατήρητο το άρθρο στα Νέα του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή κ. Σ. Χατζηγάκη, που ανέφερε, ότι «η συνεννόηση με ευθύνη είναι μονόδρομος». Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν ανησυχούν, καθώς αναφέρουν ότι σε σύγκριση με πέρυσι που η Ν.Δ. πιεζόταν έντονα να ψηφίσει το μνημόνιο, οι φωνές που πάνε αντίθετα με τον κ. Σαμαρά, είναι λιγότερες.