Σαμαράς – Στουρνάρας πέρασαν το σχέδιο των 11,5 δισ.

Το σχέδιο των 11,5 δισ. θα παραδοθεί στους επικεφαλής της τρόικας τις επόμενες ημέρες. Βάσει αυτού, η κυβέρνηση προσδοκά σε θετική έκθεση που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και στην «επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας».

Σ΄αυτή τη χρονική στιγμή, ο πρωθυπουργός θα θέσει επισήμως στους δανειστές το αίτημα για επιμήκυνση κατά δύο έτη, το οποίο θα έχει ήδη συζητήσει άτυπα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 Αυγούστου που θα επισκεφθεί Βερολίνο και Παρίσι.

Αυτή είναι η τακτική step by step του Αντώνη Σαμαρά την οποία επέβαλλε, από κοινού με τον Γιάννη Στουρνάρα, στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη κατά τη χθεσινή δίωρη σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν άλλες δύο συσκέψεις των τριών μέχρι την Τρίτη –η μία για τις αποκρατικοποιήσεις και η άλλη για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Τώρα το πλαίσιο των μέτρων, μετά η εξειδίκευση

Το «πακέτο» των 11,5 δισ., στην οριστική του μορφή, θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου «λίγο πριν από τη ΔΕΘ». Οπως διευκρινίζεται από το Μαξίμου, σ΄αυτή τη φάση θα δοθεί στην τρόικα το πλαίσιο, δηλαδή από πού θα εξοικονομηθούν πόροι, και στη συνέχεια θα εξειδικευθούν οι πηγές άντλησης.

Για παράδειγμα, λένε, στο σχέδιο θα περιλαμβάνεται το ποσόν που θα προκύπτει από μείωση στις συντάξεις («διαδικασία που είναι αποδεκτή από τους δανειστές»), αλλά το ποιές κατηγορίες συνταξιούχων και σε ποιές κλίμακες θα αφορά το μέτρο, θα αναζητηθεί στο επόμενο εικοσαήμερο.

Υπαναχώρηση Βενιζέλου

Η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στη ρήση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», καθώς από το πιεστικό αίτημα των δύο τελευταίων ημερών για εφαρμογή του σχεδίου σε δύο χρονικές φάσεις (με μετάθεση των δημοσιονομικών στη διετία 2015-2016) πέρασε στην αποδοχή της πρωθυπουργικής τακτικής «για να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές».

Σε μία προσπάθεια να διακιολογήσει την στροφή του, εμφανίσθηκε μετά τη σύσκεψη «αναγκασμένος» να δεχθεί την εισήγηση Σαμαρά, αφενός διότι «αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα» και, αφετέρου, για να μην κινδυνέψει η κυβερνητική συνοχή.

«Ελαχιστη επιβάρυνση» από Κουβέλη

«Κλικ» πίσω έκανε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, καθώς από τη δική του αρχική θέση «όχι νέες επιβαρύνσεις στους αδυνάμους» μετακινήθηκε στην πιο ρεαλιστική «εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δε, ξεκαθάρισε ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάων που στηρίζουν την κυβέρνηση «παραμένει στο ακέραιο».

Σαμαράς: Εγώ φέρω την ευθύνη των εξελίξεων

Ο κ.Σαμαράς ξέκοψε από την αρχη της σύσκεψης κάθε περιθώριο να γίνει συζήτηση πάνω στην πρόταση Βενιζέλου. Προς τούτο, επικαλέσθηκε τις συζητήσεις που είχε ήδη κάνει με τον Ζοζέ Μπαρόζο, τον Χέρμαν φον Ρομπάι και τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι εμφανίσθηκαν αρνητικοί σε μία τέτοια τακτική. «Προτιμώ μία απόφαση με θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε διετή επιμήκυνση, παρά την βεβαιότητα μιας αρνητικής έκθεσης (της τρόικας) και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους», φέρεται να είπε στους δύο αρχηγούς. Κατά την ίδια διαρροή, αφού επισήμανε ότι ως πρωθυπουργός φέρει την ευθύνη των εξελίξεων, προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πάρει τώρα αυτή την απόφαση (για το σχέδιο) «θα αντιμετωπίσουμε απομόνωση και κλειστές πόρτες»…

Καυγάς Βενιζέλου-Στουρνάρα

Μεσούσης της σύσκεψης ξέσπασε έντονο φραστικο επεισόδιο ανάμεσα στον κ.Βενιζέλο και στον υπουργό Οικονομικών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να κατηγόρησε σε έντονο ύφος τον κ.Στουρνάρα ότι ευθύνεται για τις εναντίον του διαρροές των τελευταίων ημερών, αλλά και για τις εισηγήσεις του γύρω από τις νέες διοικήσεις σε κρίσιμες ΔΕΚΟ (ΟΠΑΠ) και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τις πληροφορίες, χρειάσθηκε η παρέμβαση του κ.Σαμαρά («σταματήστε, η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο») για να πέσουν οι τόνοι και να συνεχισθεί η σύσκεψη…