>ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΩ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ"

>

Αποφασισμένος να μην υπερψηφίσει το νέο πακέτο στήριξης δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι «δεν δίνει συναίνεση στο λάθος», προκειμένου -όπως αναφέρει- να αφήσει ανοιχτή την προοπτική μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρει:

“Συναίνεση στο…
λάθος δεν δίνω… Πιστεύω πως όσο οι στόχοι του προγράμματος πέφτουν απελπιστικά έξω, τόσο ωριμάζει στους εταίρους μας η ιδέα ότι το πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αλλά διαπραγμάτευση δεν σημαίνει ‘διόρθωση του λάθους’ που μου δίνουν, σημαίνει ότι ζητώ να αλλάξει το λάθος οριστικά.

Όσο αρνούμαι τη ‘συναίνεση στο λάθος’, τόσο αφήνω ανοιχτή την προοπτική μιας συνολικής αναδιαπραγμάτευσης για να το διορθώσουμε τελικά”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και παραδέχεται ότι με τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης υπήρξε βελτίωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία πρέπει αυτό να συνδυαστεί με επανεκκίνησής της, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το κύριο.

“Αλλά επειδή δεν μας αφήνουν να κάνουμε το πρώτο (σ.σ. επανεκκίνηση), μας βελτιώνουν κάθε τόσο τους όρους αποπληρωμής”, τονίζει. Ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση χρέους, τονίζοντας ότι έχει κόστος και για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς η “θωράκισή” τους πληρώνεται με νέο χρέος.

“Ακόμα τρώμε τη ‘ρετσινιά’ για πολύ μικρό ‘κούρεμα’: Αυτό που κερδίζουμε είναι λίγο, αλλά αυτό που χάνουμε – η ‘ρετσινιά’ της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι πιθανό να το πληρώσουμε μελλοντικά σε αυξημένο κόστος δανεισμού, όταν βγούμε στις αγορές”, προσθέτει. Αναφορικά με την απεργία των ταξί σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης, αλλά με κριτήρια κι επισημαίνει ότι δεν αντέδρασε στο περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος του τέως υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππα, το οποίο ο Γ. Ραγκούσης “πέταξε στα σκουπίδια”. Καλεί δε τους οδηγούς ταξί να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας:

“Καταδικάζουμε πλήρως κάθε πλήγμα στον τουρισμό… Δεν μπορούν οι ταξιτζήδες να κλείνουν αεροδρόμια, λιμάνια και μουσεία. Δεν μπορούν επειδή υπέστησαν με αδικία από την κυβέρνηση να κάνουν οι ίδιοι μιαν άλλη αδικία σε πολύ περισσότερους συμπολίτες μας”