Σεντένο: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ανοιχτή για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα, εάν τα στοιχεία το απαιτούν, ακόμη και αν αυτό είναι απλώς ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας, υποστηρίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο.

«Ο Μάρτιος είναι η ημερομηνία που έχουμε μπροστά μας τον μεγαλύτερο όγκο νέων δεδομένων – ορισμένα δεδομένα μπορεί να μας πουν να συζητήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας, και εκ των περιστεριών της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του. «Δεν λέω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί».

Μιλώντας στη Γάνδη του Βελγίου, όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, ο Σεντένο είπε ότι «αν είμαστε πραγματικά εξαρτημένοι από τα δεδομένα και εάν αποφασίσουμε να κινηθούμε συνάντηση με τη συνάντηση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πρέπει να δούμε τα δεδομένα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντώνται ξανά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ στο τραπέζι. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να είναι υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, ορισμένοι δεν αποκλείουν να κινηθούν νωρίτερα – βοηθώντας να διατηρηθούν ζωντανά τα στοιχήματα των επενδυτών για νωρίτερη χαλάρωση.

«Ο πληθωρισμός ήταν σταθερά χαμηλότερος από τις προβλέψεις μας τους τελευταίους μήνες – και η ανάπτυξη επίσης», υπογράμμισε ο Σεντένο. «Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε στις δύο τελευταίες προβλέψεις έχουν υλοποιηθεί», είπε. «Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ακόμη και κάτω από το 2% —έστω και προσωρινά— κάποια στιγμή φέτος και μετά θα κυμανθεί γύρω στο 2% — αυτό που θέλουμε».

Ο Σεντένο είπε επίσης:

  • «Έχουμε τώρα ένα πρώτο τρίμηνο του 2024 που δεν φαίνεται να έχει ανάπτυξη ακόμη. Αναβάλλουμε λοιπόν λίγο την ανάκαμψη. Πιο θετικές προοπτικές υποστηρίζονται από την προσδοκία για χαμηλότερα επιτόκια».
  • «Περιμένουμε κάποια ανάκαμψη στους πραγματικούς μισθούς και θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Δεν πρέπει να μας ενοχλεί αυτό. Κατά την άποψή μου, η αύξηση των μισθών θα εξακολουθεί να είναι συμβατή με τη σταθερότητα των τιμών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν έως και 8% στη ζώνη του ευρώ».
  • «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κρατάς λίγο περισσότερο και μετά να κατεβαίνεις πιο γρήγορα, γιατί παίζεις ένα στοίχημα εδώ με την αγορά εργασίας ή προχωράς πιο σταδιακά και πιο αργά. Η ζήτηση είναι χαμηλή και η οικονομία δεν αναπτύσσεται. Εάν η οικονομία δεν αναπτυχθεί, οι τιμές δεν θα ανέβουν».
  • «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε σε μια ουδέτερη στάση, εφόσον ο δρόμος είναι σταθερός και προβλέψιμος και εκτελούμε τη δουλειά μας».