>Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση

>
Εν αμφιβόλω τίθεται πλέον η δυνατότητα της κυβέρνησης να αντέξει στις εσωτερικές και τις κοινωνικές πιέσεις και να επιτύχει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και των νέων μέτρων έως το τέλος του μήνα.

Επειτα από τη δημόσια δήλωση του βουλευτή Κοζάνης κ. Αλ. Αθανασιάδη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας, κ. Γ. Λιάνη, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση ανακοίνωσε ότι διαφωνεί πλέον με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του, διατηρώντας πάντως τη βουλευτική του έδρα.

Κατόπιν αυτών, η κυβέρνηση μετρά δύο ψήφους λιγότερες (154) εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή και την ίδια στιγμή Μέγαρο Μαξίμου και συνεργάτες του Πρωθυπουργού στη Βουλή αναζητούν άλλους επίδοξους διαφωνούντες στους κόλπους της ΚΟ.

Παράλληλα όμως, οι εξελίξεις αυτές και το κλίμα που διαμορφώνεται, αντιμετωπίζονται και ως παράμετροι που εξασθενούν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μελετώνται όλα τα σενάρια σε νέα βάση – Εκτακτη συνάντηση με Παπούλια την Τετάρτη
Πέραν αυτών όμως, οι σημερινές εξελίξεις και η διαχείρισή τους των επομένων ημερών, αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις και τα σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις των επομένων εβδομάδων.

Μεταξύ αυτών στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου συζητήθηκαν και εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και αποφασίστηκε να ζητηθεί εκτάκτως για την Τετάρτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.
Μεταξύ των ενδεχομένων που εξετάζονται σε νέα βάση είναι εκείνο του εσπευσμένου ανασχηματισμού και ανασύνταξης της κυβέρνησης, προκειμένου το νέο σχήμα να λάβει κατ’ ουσίαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κοινοβουλευτική διαδικασία για το μεσοπρόθεσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, έντονη ήταν η φημολογία ότι ο κ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, βάσει εισηγήσεων που έχει δεχθεί και από το εσωτερικό του κόμματός του. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί ακόμη και μία νέα συνάντηση αρχηγών σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το σκοπό.

Το άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτό των πρόωρων εκλογών, το οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν συγκαταλέγεται στις επιλογές, όμως ουδείς είναι πλέον βέβαιος ότι μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο, ειδικώς έπειτα από τις δηλώσεις των κκ. Αθανασιάδη και Λιάνη και την αδυναμία πρόβλεψης για το αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ενδεχόμενο να ζητήσει ο Πρωθυπουργός ατύπως ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ του ΠαΣοΚ πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή τακτικής και να υπάρξει πρόταση για ψήφιση του σχεδίου με διευρυμένη πλειοψηφία, 180 βουλευτών.

Κατόπιν όλων αυτών και έν αναμονή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά την ημέρα της γενικής απεργίας, απαντήσεις αναμένονται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Πέμπτης στη συχνότητα της ΝΕΤfm.

Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου
Πάντως ο αιφνιδιασμός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ήταν αισθητός από τις σημερινές εξελίξεις καθώς η μεν δήλωση του κ. Αθανασιάδη αντιμετωπίστηκε με χαλαρές συστάσεις για ψυχραιμία και παραπομπές στο μέλλον («θα δούμε τι θα γίνει»), ενώ η αποχώρηση του κ. Λιάνη βρήκε το Μέγαρο Μαξίμου απολύτως απροετοίμαστο καθώς σχεδόν όλοι είχαν «προεξοφλήσει» την παραίτηση του κ. Λιάνη από τη Βουλή και την παραχώρηση της έδρας του στην Φλώρινα.
Υπενθυμίζεται ότι από το Σαββατοκύριακο ο κ. Μ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του στο στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, είπε ότι το μεσοπρόθεσμο είναι εκτός πραγματικότητας και πρότεινε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις αυτές θέτουν πλέον την κυβέρνηση σε έναν στενό κλοιό αντιδράσεων εκ των έσω και δημιουργούν ένα ασφυκτικό κύκλο όχι μόνο για τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά για το κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης εν γένει.

Υπό την πίεση αυτή, με νέα δεδομένα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ την Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ στο κενό φαίνεται να πέφτει η προσπάθεια για την επίτευξη συναίνεσης με τη ΝΔ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να απευθύνει πρόσκληση για τη σύσταση κοινών ομάδων με θέμα την τελική διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου…

«Κρινόμαστε όλοι από τις πράξεις μας»
Χαρακτηριστική της αμηχανίας που επικράτησε ήταν πάντως και η ηπίων τόνων ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Σε μία προσπάθεια να μην ανοίξει εσωτερικό μέτωπο, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «η κυβέρνηση και οι Βουλευτές του ΠαΣοΚ σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις» και προσέθεσε ότι δίνεται μία μάχη για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας».