>Σε υψηλά τριών μηνών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.

>

Με μεγαλύτερη… αυτοπεποίθηση και με επίκεντρο τις προβλέψεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που επηρεάζουν άμεσα και το Χ.Α. -ειδικά σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων και των χρηματιστηριακών συναλλαγών- ο Γενικός Δείκτης διευρύνει τα κέρδη των τελευταίων ημερών ενισχυμένος έως και 2,54%.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι νέες προβλέψεις αναμένεται να ωφελήσουν κατά κύριο λόγο εταιρείες που παραδοσιακά διανέμουν υψηλά μερίσματα (μεταξύ των οποίων οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τιτάν, EXAE και ΜΕΤΚΑ, σύμφωνα με τις Proton Bank και HSBC Pantelakis Securities) ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η επίδραση θα είναι θετική και στις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή και θα δώσει «ανάσα» στις αποτιμήσεις.

Αρνητική ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι η επίδραση στις συναλλαγές στο Χ.Α., αλλά και στα μεγέθη της ΕΧΑΕ, από την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, όπως αναφέρουν οι HSBC Pantelakis Securities και Eurobank Securities.

«Λογική ως προς την έκταση και περιορισμένη ως προς τις συναλλαγές» χαρακτηρίζει τη χθεσινή διόρθωση στο Χ.Α. η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που μεταξύ άλλων εκτιμά ότι «οι επόμενες συνεδριάσεις πιθανότατα να αποφορτίσουν το σκηνικό διακυμάνσεων».

«Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντός προγράμματος η χθεσινή διόρθωση η οποία είναι η τρίτη πτωτική συνεδρίαση σε ένα σύνολο έντεκα συνεδριάσεων και αθροιστικών κερδών 14%» αναφέρει χαρακτηριστικά η χρηματιστηριακή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η κόπωση σε μια άνοδο που σε κάποιο βαθμό αυτονόμησε την αγορά από τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού ήταν θέμα χρόνου και η ένδειξη που αναζητούμε για την ‘επαναφορά’ της ελληνικής αγοράς σε momentum είναι η συρρίκνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε μια συνεδρίαση σταθεροποίησης».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.572,13 μονάδες με άνοδο 2,46%, ενώ συνολικά έχουν διακινηθεί 16,6 εκατ. τεμάχια αξίας 40 εκατ. ευρώ. Στον FTSE20 οι 19 από τους 20 τίτλους διαπραγματεύονται με κέρδη, ενώ στο σύνολο του ταμπλό 91 μετοχές ενισχύονται, 14 διατηρούνται αμετάβλητες και μόλις 19 σημειώνουν απώλειες.

Του Δημήτρη Ζάντζα
Πηγή:www.capital.gr