>
Η οικονομία της Ελλάδος μπορεί να είναι σε μαύρο χάλι αλλά οι επενδυτές φαίνεται να εμπιστεύονται τις τράπεζες.
Μεταξύ των μέσων Οκτωβρίου και μέσων Φεβρουαρίου η διαφορά είναι περίπου 120 μέρες. Μέσα σε αυτές τις 120 μέρες οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες συγκέντρωσαν 3,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,4 δις ευρώ θα τα καταβάλλουν οι μικροεπενδυτές.
Χρήματα υπάρχουν, απορία είναι θα μειωθούν περαιτέρω οι καταθέσεις καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται στις αυξήσεις κεφαλαίου ή υπάρχει ρευστότητα στην αγορά;
Η απάντηση είναι απλή θα μειωθούν περαιτέρω οι καταθέσεις αλλά το συμπέρασμα είναι ότι σε μια χώρα όπου η οικονομία της θεωρείται σχεδόν χρεοκοπημένη τουλάχιστον στα μάτια των διεθνών επενδυτών, οι τράπεζες καταφέρνουν να συγκεντρώσουν 3,5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, 1,8 δις ευρώ η Εθνική στα 5,2 ευρώ, η Κύπρου 345 εκατ στα 2 ευρώ, η Πειραιώς 800 εκατ στο 1,8 ευρώ και η Marfin 488,6 εκατ στο 1 ευρώ.
Οι αυξήσεις της Εθνικής της Κύπρου και της Πειραιώς ολοκληρώθηκαν επιτυχώς ενώ καλά εξελίσσεται και η αμκ της Marfin Popular Bank.
Στην Πειραιώς οι μικρομέτοχοι κατέβαλλαν 336 εκατ ευρώ και στην Marfin 224 εκατ ευρώ.
Ποια είναι τα συμπεράσματα από τις προσπάθειες των τραπεζών και το κυριότερο γιατί καλύπτονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ενώ η οικονομία βρίσκεται περίπου σε αδιέξοδο;
Οι λόγοι είναι κατά βάση 4
1)Οι επενδυτές καθώς οι αυξήσεις καλύπτονται όχι μόνο από τους έλληνες αλλά και από τους ξένους διαχωρίζουν το ρίσκο χώρας σε σχέση με το ρίσκο τράπεζας.
Οι επενδυτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τράπεζες από ότι στο κράτος.
Οι τράπεζες το πέτυχαν αυτό καθώς διαχρονικά κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες εμπιστοσύνης με την αγορά και αξιοπιστίας.
Άρα πρώτο συμπέρασμα οι επενδυτές εμπιστεύονται τις τράπεζες
2)Οι έλληνες επενδυτές παρ΄ ότι ζουν σε μια οικονομία με αβέβαιο μέλλον είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν τα χρήματα τους στις τράπεζες καθώς το θεωρούν το πιο υγιές κομμάτι της οικονομίας.
Άρα το συμπέρασμα είναι ότι οι επενδυτές διαφοροποιούν τις υγιείς τράπεζες από τις υπόλοιπες σοβαρές παθογένειες της οικονομίας.
3)Οι μικροεπενδυτές ρισκάρουν να επενδύσουν 1,4 δις ευρώ στις τράπεζες απομειώνοντας τις καταθέσεις τους ένδειξη ότι προσβλέπουν σε μια μελλοντική απόδοση.
Στα 5,2 ευρώ η ΕΤΕ, στα 2 ευρώ η Κύπρου , στο 1,8 ευρώ η Πειραιώς και στο 1 ευρώ η Marfin όσο και χαμηλότερα να υποχωρήσουν οι μετοχές τους θα επανέλθουν υψηλότερα των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου.
Άρα το συμπέρασμα ο επενδυτής κατανοεί την ευκαιρία των αυξήσεων κεφαλαίου σε σχέση με το παρελθόν.
4)Άξια αναφοράς και η στάση των ξένων. Οι ξένοι δεν επενδύουν στο ΧΑ και στην ελληνική αγορά αλλά κάνουν μια εξαίρεση και επενδύουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.
Η στρατηγική των ξένων είναι περίπου πανομοιότυπη με των μικρομετόχων διαβλέπουν ευκαιρίες στις νέες τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Ο στόχος του κέρδους υπερνικά την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας.
Άρα το συμπέρασμα και οι ξένοι επενδύουν στην Ελλάδα καθώς οι νέες αυξήσεις που υλοποιούνται, πραγματοποιούνται σε καλές και ρεαλιστικές τιμές που αποτιμά και το ρίσκο χώρας.