Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση σήμερα και αύριο πραγματοποιούν γιατροί και εργαζόμενοι των νοσοκομείων, διεκδικώντας -μεταξύ άλλων- αύξηση των αμοιβών και προσλήψεις στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 48ωρη πανυγειονομική απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, ενώ αύριο προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Διεκδικούμε:

  • Διπλασιασμός μισθών
  • Διπλασιασμός προσωπικού
  • Διπλασιασμός χρηματοδότησης
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όπως επίσης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια, ΕΚΑΒ που προκύπτουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Εφέτος το χειμώνα θα δώσουμε τη μάχη με τις ιώσεις και τις άλλες ασθένειες με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ δεν είναι πιο ελκυστικό στους επαγγελματίες. Προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωσή της.

Πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας είναι η μονιμοποίηση των υπαλλήλων που εργάζονται σήμερα με συμβάσεις στα νοσοκομεία. «Από τα νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα. Πώς θα καλυφθούν τα κενά με δεδομένο ότι δεν προσλαμβάνονται πια συμβασιούχοι εργαζόμενοι λόγω δημοσιονομικών περιορισμών; Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη μονιμοποίησης των 20.000 συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπάρχει σχετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς. Προκηρύξεις καθίστανται άγονες. Γιατροί εργαζόμενοι ήδη στο ΕΣΥ συμμετέχουν σε προκηρύξεις και καταλαμβάνουν θέσεις στα ίδια ή σε άλλα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία προσλαμβάνουν προσωπικό με δελτίο παροχής υπηρεσιών όχι μόνο γιατρούς, αλλά και άλλες ειδικότητες (νοσηλευτές, παραιατρικό, διασώστες κλπ). Συνεχίζουν ακάθεκτοι να ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιούν το σύστημα. Με “μπαλώματα” και ιδιωτικοποιήσεις δεν λύνεται το μείζον πρόβλημα της επισφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απαιτείται η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.