Σημάδια στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Δεύτερο μήνα σε ύφεση ο ιδιωτικός τομέας

Σε ύφεση βρίσκεται για δεύτερο συναπτό μήνα ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ να συνεχίζουν να αποτελούν βαρίδια.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 49,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ετσι, ενισχύονται οι φόβοι ότι η οικονομία του μπλοκ θα εμφανίσει σημάδια στασιμότητας μετά τη δυναμική έναρξη του 2024. Βασικός «ένοχος» είναι η Γερμανία, όπου ο τεράστιος κλάδος της μεταποίησης καλείται να αντεπεξέλθει στις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τη χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα. Στο μεταξύ στη Γαλλία, παρότι υπήρχαν ελπίδες για ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι δυσκολίες επιδεινώθηκαν.

Συνολικά, παρατηρείται ότι η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη στην κατανάλωση δεν έχει έρθει, τουλάχιστον όχι ακόμα.

«Η Ευρωζώνη έχει κολλήσει στο ίδιο σημείο», σχολίασε ο Δρ. Cyrus de la Rubia, οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, η οποία καταρτίζει τον δείκτη για την S&P Global. «Η τρέχουσα ύφεση στη μεταποίηση ισορροπείται κατά κύριο λόγο από μικρές βελτιώσεις στον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση ή βελτίωση στο εγγύς μέλλον».

Σημάδια στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Δεύτερο μήνα σε ύφεση ο ιδιωτικός τομέας-1

Σημειώνεται ότι ο γερμανικός PMI ανέβηκε ελαφρώς, παραμένοντας όμως κάτω από το κατώφλι των 50 μονάδων. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώθηκε, με τον σύνθετο δείκτη PMI να υποχωρεί στις 47,3 μονάδες.

Πέραν των δύο χωρών, η παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με την S&P Global, όμως, οι εταιρείες στην Ευρωζώνη ψάχνουν να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους τον Οκτώβριο, καθώς η απασχόληση έπεσε για τρίτο συναπτό μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2020.

«Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, οι προσλήψεις στον τομέα των υπηρεσιών έχουν σχεδόν σταματήσει. Η πραγματική ερώτηση είναι εάν ο συνδυασμός υψηλότερων μισθών και χαμηλότερου πληθωρισμού μπορεί να αναβιώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ίσως δώσουν στους παρόχους υπηρεσιών μια πολύ αναγκαία ώθηση», τόνισε ο Δρ. Cyrus de la Rubia.