Σκάνδαλο Volkswagen: Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων – Μπλεγμένη και η Seat – Διαψεύδει η BMW

seat2

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το “dieselgate” το σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια τη γερμανική Volkswagen που κλονίζει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. 

Η ισπανική Seat, θυγατρική της Volkswagen, έχει εξοπλίσει 500.000 αυτοκίνητα που έχουν κατασκευασθεί στην Ισπανία με κινητήρες ντίζελ που φέρουν το λογισμικό που παραποιεί τα στοιχεία εκπομπής ρύπων, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Η ισπανική θυγατρική του γερμανικού ομίλου έχει μοντάρει περισσότερους από μισό εκατομμύριο από τους κινητήρες αυτούς στα αυτοκίνητα από το 2009”, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον όμιλο.

“Υπάρχουν οχήματα της Seat που είναι εξοπλισμένα με τον κινητήρα αυτό”, παραδέχτηκε εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους. Η Seat πούλησε 378.586 αυτοκίνητα το 2014 και σχεδόν δύο εκατομμύρια, με κινητήρες βενζίνης – ντίζελ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με υπολογισμούς της El Pais.

Η Volkswagen, που έχει 12 μάρκες αυτοκινήτων και φορτηγών, παραδέχτηκε ότι είχε εξοπλίσει με το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189 που κατασκευάζει, ενώ το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ανάλογες πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Διαψεύδει η BMW

Εν τω μεταξύ η γερμανική BMW διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της Bild που ανέφερε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμιποιεί λογισμικό απόκρυψης της εκπομπής ρύπων σε ένα από τα μοντέλα της.

Η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε 9% στη Φρανκφούρτη.