>Σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα

>

«Στον αέρα» βρίσκεται επί της ουσίας το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες από τις χθεσινές συζητήσεις στην κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο.

Με βάση ανεπίσημη πληροφόρηση, από το σύνολο των 6,4 δισ. για την κάλυψη της τρύπας του 2011, τα 3,8 δισ. δεν έχουν ακόμη λάβει την έγκριση της τρόικας.

Για την ακρίβεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διαμηνύσει με σαφή τρόπο στην κυβέρνηση, ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις περί «ευνοϊκότερων»« ρυθμίσεων, όπως η διατήρηση του αφορολόγητου και η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης, ή η ανάκληση της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης ή η μερική διατήρηση του αφορολόγητου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη της και ως εκ τούτου θεωρούνται έως αυτή τη στιγμή εκτός συμφωνίας.

Εν λευκώ εξουσιοδότηση σε Βενιζέλο

Τα μηνύματα αυτά της τρόικας έφθασαν από την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών και για την εξέλίξη αυτή ενημέρωσε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος την κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο.
Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε και έλαβε από το υπουργικό συμβούλιο εν λευκώ εξουσιοδότηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονταν έως αργά το βράδυ και αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρωί της Πέμπτης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από μία σειρά εσωκομματικών τριβών και αντιδράσεων, οι οποίες οδήγησαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε προσπάθειες κατευνασμού και ανακοινώσεις περί ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, τις οποίες κατ’ αρχήν υιοθέτησε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Παρά ταύτα, όλες αυτές οι ανακοινώσεις δεν βρήκαν σύμφωνη την τρόικα, η οποία για μία ακόμη φορά εξέφρασε την ενόχλησή της για το περιεχόμενο των κυβερνητικών δηλώσεων, αλλά και για το γεγονός ότι αυτές έγιναν σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο και χωρίς να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της.

Συνάντηση με Τόμσεν

Το θέμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει περιεχόμενο της συνάντησης που αναμένεται να έχει την Πέμτη το πρωί ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Τόμσεν.

Πιθανολογείται ότι λόγω της συνάντησης αυτής θα καθυστερήσει και η προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τόσο για τις αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο, όσο και για τον εφαρμοστικό νόμο που συζητήθηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κύριο στοιχείο του είναι οι νομικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, οι προτεραιότητές του, η νομική του μορφή, κλπ.

Γ. Παπανδρέου: «Βρισκόμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση»

Εν όψει των εξελίξεων, ο κ. Γ. Παπανδρέου σημείωσε μεταξύ των άλλων στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ότι το διεθνές περιβάλλον είναι σκληρό, ασταθές και συχνά αμήχανο και τόνισε ότι «ξέρουμε που πάμε. Υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο που εφαρμόζουμε μέχρι το 2013». Παράλληλα, υπογγράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας».

Μαραθώνιος επικοινωνιών Παπανδρέου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας και εν όψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας κ. Γίρκι Κατάινες (η κυβέρνησή του ζητεί εμπράγματες εγγυήσεις για τη νέα χρηματοδότηση), την Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, κυρία Ιβέτα Ραντίτσοβα (έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας), καθώς και τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.