>Σκληρό ροκ για το PSI με Νταλάρα

>

Τον ουρανό με τ’ άστρα ζητούν από την καθημαγμένη Ελλάδα οι τραπεζίτες, που απαιτούν το κούρεμα του χρέους να συνοδευτεί με μέτρα ευνοϊκά για τους ίδιους και επαχθή για όλους εμάς.

Ζητούν τα νέα ομόλογα, που θα πάρουν ως αντάλλαγμα για το «κούρεμα» να έχουν μικρές διάρκειες (έως 15 χρόνια) με μέσο επιτόκιο της τάξης του 8%, αλλά και υπαγωγή τους στο δίκαιο της Αγγλίας.

Χθες βράδυ το υψηλόβαθμο στέλεχος του γνωστού IFF (Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών) Τσαρλς Νταλάρα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και έθεσε τους όρους, εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Στις συζητήσεις είναι ακόμα αμφίβολο αν θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εμφανίζονται διχασμένοι για τον όλο χειρισμό του θέματος και τη διαμόρφωση της βέλτιστης πρότασης για την Ελλάδα.

Οι τραπεζίτες ζητούν ακόμα υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γεγονός το οποίο αν γίνει αποδεκτό η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά στο μέλλον να κάνει αναδιάρθρωση στα συγκεκριμένα ομόλογα. Αντίθετα η υπαγωγή στο εγχώριο δίκαιο αφήνει το περιθώριο αλλαγής των όρων μιας έκδοσης ομολόγων, αν είναι σύμφωνο το 70% των αγοραστών της συγκεκριμένης έκδοσης.

Αν οι όροι που βάζουν οι τραπεζίτες γίνουν αποδεκτοί, η χώρα μας θα χάσει την ετήσια ελάφρυνση 4 με 5 δισ. στους τόκους που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Η πλευρά των τραπεζών επιχειρεί να αξιοποιήσει τα κενά της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής εμφανίζεται αδιάλλακτη επιχειρώντας να επιβάλει τις θέσεις της.

Οι απαιτήσεις των τραπεζών για το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, το οποίο φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες το 8%, αλλά και για το λεγόμενο αναπροεξοφλητικό επιτόκιο, υπονομεύουν την προοπτική για μια συμφωνία που δεν θα βλάψει περισσότερο την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει ακέραια τη μείωση του 50% στο υπό «κούρεμα» τμήμα του χρέους. Το συγκεκριμένο ποσόν ανέρχεται στα 204 δισ. ευρώ και μετά το «κούρεμα» θα πρέπει να πέσει στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα «επιθυμεί» να χορηγήσει μετρητά 30 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, ενώ τα υπόλοιπα 70 δισ. ευρώ να ανταλλαγούν με νέα ομόλογα 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας, με επιτόκια προσήκοντα στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Η πρώτη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών «στο πνεύμα της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου» θα γίνει σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη. Ο επικεφαλής της τράπεζας και πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Γιόζεφ Ακερμαν μαζί με τον Τσ. Νταλάρα θα διαπραγματευτούν τα επίμαχα ζητήματα με εκπροσώπους της Ε.Ε. Το IIF έχει ήδη γνωστοποιήσει στην Ε.Ε. και την Ελλάδα ένα σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο προβλέπει δύο κύρια σημεία:

*Αύξηση του αναπροεξοφλητικού επιτοκίου (που υπολογίζει τις ζημίες) στο 12% από 9% που προέβλεπε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ομως όσο μεγαλύτερο είναι το επιτόκιο αυτό τόσο θα μειώνεται και η αποτίμηση των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι τράπεζες. Η «ζημιά» αυτή οδηγεί στη δεύτερη απαίτηση των τραπεζών για υψηλότερο επιτόκιο των ομολόγων, που θα έχει ρήτρα ΑΕΠ.

* Το επιτόκιο των νέων τίτλων θα προσαυξάνεται με βάση τη θετική αύξηση του ΑΕΠ έως τα επίπεδα του 8%.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος