ΣΟΙΜΠΛΕ: “ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΚΟΥΝ”

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση, με συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag», «να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις». «Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μάς αρκούν. Πρέπει, στο πλαίσιο νέου…
προγράμματος, κατ’ αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα, επίσης να εξοικονομηθούν δαπάνες», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».

«Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που όμως δεν πιστώνει μία πλειοψηφία, οι Έλληνες θα παραμείνουν στην ΕΕ» υπογράμμισε συγχρόνως, την ώρα που κατέστησε σαφές ότι εμμένει στη θέση του, σχετικώς, δηλαδή ότι δεν επιθυμεί τέτοια έκβαση των πραγμάτων.

Απάντησε, εξάλλου, καταφατικά στο ερώτημα, αν η αποτροπή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι κάτι που είναι «σκληρότερο» ακόμα και από τη διαδικασία επανενοποίησης της Γερμανίας και εξήγησε: «Δηλώνω ότι είναι κάτι ‘σκληρότερο’, επειδή η ιδέα ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα, με ανεπιφύλακτο τρόπο, απομένει να γίνει κατανοητή στην Ελλάδα από πολλούς. Η επανένωση της Γερμανίας συνέβη, όταν ο λαός στην Ανατολική Γερμανία δεν επιθυμούσε, πια, να ζήσει όπως κατά το παρελθόν, αλλά επιθυμούσε να ζήσει όπως ζούσαμε στη Δυτική Γερμανία. Όμως, το πρόβλημα υπήρξε καθ’ όσον τούτο δεν συνέβη μέσα σε μία νύκτα…».