Σουδάν:100 άμαχοι νεκροί – «Είναι δύσκολα τα πράγματα» λέει ο εγκλωβισμένος Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας

Περίπου 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Σουδάν όπου πυρά και εκρήξεις συντάρασσαν το Χαρτούμ αδιάκοπα σήμερα το πρωί, τρίτη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και των ισχυρών παραστρατιωτικών δυνάμεων του του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Ο εγκλωβισμένος Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, στο euronews: «Είναι δύσκολα τα πράγματα»

Τα δραματικά γεγονότα ζουν και οι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ, μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Το euronews επικοινώνησε το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα με τον Μητροπολίτη Σάββα και εκείνος, με γλαφυρό τρόπο, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί:

«Αυτή τη στιγμή, συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των δύο στρατηγών: του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας, με τον στρατό του Σουδάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Ο πρόεδρος της χώρας διοικεί τον στρατό του Σουδάν και ο αντιπρόεδρος διοικεί τον στρατό των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, ο οποίος ήταν βοηθητικός», λέει ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν και προσθέτει: «Είναι και οι δύο ισχυροί στρατοί. Και αυτή την στιγμή οι διαμάχες συνεχίζονται και μάλιστα σήμερα εντονότερα, γιατί είχε και αεροπορικές επιδρομές, αντιαερπορικά πυρά».

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι δύσκολη η κατάσταση, ειδικά σήμερα», σημειώνει με έμφαση.

Η Μητρόπολη Νουβίας βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ.

«Συγκρούσεις γίνονται παντού. Ειδικά εμείς τώρα είμαστε στο επίκεντρο της διαμάχης, διότι είμαστε στο κέντρο της πόλης και μπροστά και πίσω από την Μητρόπολη υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια. Γενικά κίνδυνος υπάρχει, εάν κάτι τους ξεφύγει», τονίζει με έμφαση ο Μητροπολίτης, Σάββας.

Σε ό,τι αφορά τους 15 εγκλωβισμένους στην Μητρόπολη, υπογραμμίζει: «Είμαστε καλά, Δόξα τω Θεώ!Έχουμε τρόφιμα, έχουμε νερό. Ρεύμα δεν έχουμε. Νερό χρησιμοποιούμε το εφεδρικό, μόνο για το φίλτρο για νερό, για να έχουμε νερό πόσιμο. Γεννήτρια υπάρχει, την χρησιμοποιούμε λίγες ώρες την ημέρα, μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση ώρα το βράδυ, γιατί κάνουμε οικονομία στο πετρέλαιο, γιατί εάν τελειώσει δεν θα μπορούμε να προμηθευτούμε ούτε πετράλαιο. Γιατί όλα ήταν ξαφνικά. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο».

Η επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, αλλά και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι διαρκής: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, ο οποίος έχει ενημερώσει και τις άλλες διπλωματικές υπηρεσίες του Σουδάν, από την Ε.Ε. και τις άλλες ευρωπαϊκές πρεσβείες, που είναι υπεύθυνες για θέματα Ευρωπαίων πολιτών. Και με το υπουργείο Εξωτερικών, με τη Διαχείριση Κρίσεων, είχαμε χθες μια επαφή και βέβαια είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για εμάς, για την Μητρόπολη», λέει ο Μητροπολίτης Νουβίας.

Εξηγεί πως οι εγκλωβισμένοι νιώθουν ασφαλείς μέσα στην Μητρόπολη, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι «τώρα, δεν μπορεί να κανείς να πει ότι είναι (πλήρως) ασφαλής».

Όπως εξηγεί ο Μητροπολίτης Σάββας στο Σουδάν υπάρχουν 30 Έλληνες. «Είναι καλά και είναι ασφαλείς. Είναι στα σπίτια τους. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημειώνει.

Κι όταν ερωτάται ποιό είναι το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει λέει: «(Θέλουμε) μόνο τις προσευχές όλων για μια σύντομη κατάπαυση του πυρός και ειρήνη, για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Μόνο αυτό, τίποτα περισσότερο. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτή την στιγμή».

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί.

Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές -ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ- εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.

Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Ο στρατός ανέφερε χθες βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι FSR δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.

Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς-

Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει τι. Οι FSR ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.

Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.

Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.

Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».

Οι ασθενείς -μεταξύ τους και παιδιά- και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.

Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών χθες το απόγευμα οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα – εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά στο Χαρτούμ.

 

-Διεθνής ανησυχία-

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας» των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Μπλίνκεν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στενές διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και διαβουλεύσεων με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή», δήλωσε.

«Και επίσης η ισχυρή άποψη μεταξύ όλων των εταίρων μας για την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες -συνομιλίες που ήταν πολλά υποσχόμενες στο να θέσουν το Σουδάν σε πορεία προς την πλήρη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση», δήλωσε.

Τις θέσεις αυτές απηχούν επίσης οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι: «Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κλέβερλι.

ΣΟΥΔΑΝ: Έλληνες εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ – 56 νεκροί, 600 τραυματίες σε συγκρούσεις στρατού – παραστρατιωτικών