Η έξοδος από το ευρώ θα είναι η αρχή της φρίκης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. “Καλώ αυτούς που σκέφτονται τώρα ότι είναι καλύτερο ένα φριχτό τέλος παρά μια ατελείωτη φρίκη να σκεφτούν ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι η αρχή της φρίκης για τον ελληνικό λαό. Θα πληγούν πρώτα αυτοί που έχουν ήδη πληγεί” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε δε πως η ΕΕ αλλάζει πορεία προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο, τονίζοντας: «Μην εγκαταλείψετε το σκάφος τώρα».
“Αν όμως τώρα εγκαταλείψετε την προσπάθεια, πάνε χαμένα δύο χρόνια λιτότητας, δύο χρόνια οδυνηρών θυσιών. Αν τώρα εγκαταλείψετε την προσπάθεια, δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση της βοήθειας και αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος δεν θα έχει αύριο χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, και επιδόματα ανεργίας, ούτε για να κρατήσει σε λειτουργία σχολεία και νοσοκομεία” σημείωσε.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε “Όσοι υποστηρίζουν ότι απλώς πρέπει να διακοπεί η αποπληρωμή των δανείων αποκρύπτουν το γεγονός ότι τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να δανείζεται ούτε από τράπεζες ούτε από κράτη. Εκείνοι που λένε ότι δεν αποδέχονται το μνημόνιο αλλά μπορούν ταυτόχρονα να μείνουν στην ευρωζώνη τρέφουν φρούδες ελπίδες. Υπόσχονται ελάφρυνση αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή”.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ο δρόμος εντός ευρωζώνης είναι σκληρός, αλλά εκτός ευρωζώνης ακόμη χειρότερος».
Αρνητικός ήταν και για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν νομίζει πως μπορεί να υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση.
Προανήγγειλε ότι την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν να γίνουν βραχυχρόνιες επενδύσεις στην Ελλάδα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κυρίως για τη στήριξη της ανεργίας των νέων. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi θα παρουσιάσει 10 προτάσεις για την ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε ο κ. Σουλτς, ο οποίος σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια αλλά και με πολιτικούς αρχηγούς, «η παρουσία μου εδώ είναι για να σας δείξω ότι είμαστε αλληλέγγυοι». Πρόσθεσε ότι κατανοεί την οργή και τον φόβο των πολιτών. Συμπλήρωσε μάλιστα πως συναντήθηκε με συνταξιούχους που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, αλλά και ότι είδε άστεγους στην πόλη που πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχαν.
Τόνισε όμως ότι τόσο η λιτότητα όσο και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία. Όπως εξήγησε, τα μέτρα είναι αναγκαία γιατί αλλιώς το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, ενώ υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν θα συμφωνούσε να δώσει βοήθεια ύψους 139 δισ. ευρώ χωρίς δεσμεύσεις. “Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται” επεσήμανε, για να συμπληρώσει “αν καταγγείλει μια πλευρά τη σύμβαση θα το κάνει και η άλλη πλευρά. Αυτό θα είναι ολέθριο”.
Σχετικά με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν έντονα σήμερα (με αφορμή τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου, Karel De Gucht ότι Κομισιόν και ΕΚΤΕ επεξεργάζονται ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη), δήλωσε ότι όσοι μιλούν περί σχεδίου εξόδου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, “είναι ανεύθυνοι”.
“Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα εντός ευρώ, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ”. σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Ενώ συμπλήρωσε πως υπήρχαν πολλές προκαταλήψεις κατά των Ελλήνων. “Στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να πάψουμε να λέμε την ανοησία ότι κάποιοι λαοί, είναι καλύτεροι από άλλους”.