Νέα κέρδη μετά τη βουτιά της προχθεσινής συνεδρίασης σημείωσε χθες το Χ.Α., με οδηγό τις τράπεζες που σημείωσαν κέρδη πάνω από 12%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 4,81%, στις 737,26 μονάδες, ενώ κέρδη 6% σημείωσε ο 20άρης. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 56,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ½ του τζίρου έγινε μόνο στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Για περίπου δέκα μονάδες ο γενικός δείκτης δεν βρέθηκε στα επίπεδα της περασμένης Δευτέρας από τα οποία ξεκίνησε η πτώση μέχρι τα όρια των 700 μονάδων την Τρίτη, παρατηρούν χρηματιστές.
Κλείσιμο στα 0,344 ευρώ και ποσοστό ανόδου 21,13% για τη μετοχή της Πειραιώς, 20,71% ενισχύθηκε η μετοχή της Alpha, στα 0,88 ευρώ, 19% η Eurobank, στα 0,59 ευρώ, 12,71% η μετοχή της Εθνικής, με κλείσιμο λίγο πάνω από τα 2 ευρώ και 8,1 εκατ. τεμάχια όγκο και 11,81% ενισχύθηκε η μετοχή του Τ.Τ., στα 0,549 ευρώ. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 56,5 εκατ. ευρώ το ½ του τζίρου έγινε μόνο στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ακόμα η Ελλάκτωρ σε ποσοστό 6,8%, 6,5% ενισχύθηκε η ΔΕΗ, 5,48% ο ΟΤΕ, 4,78% ο ΟΤΕ, 4,68% ο ΟΠΑΠ, 3,81% η Βιοχάλκο.
Το αν η βραχυπρόθεσμη αντίδραση του Χ.Α. που σημειώνεται στο νέο έτος θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμη θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI, που εισέρχονται από σήμερα στην κρισιμότερη φάση τους με την επιστροφή του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα. Στις αποσκευές του ο Νταλάρα φέρνει τις οριστικές αποφάσεις των ιδιωτών ομολογιούχων για τις απώλειες είναι που πρόθυμοι να δεχθούν στα πλαίσια ενός εθελοντικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που θα γλιτώσει από πολλές περιπέτειες την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, και οι δύο πλευρέςφαίνονται διατεθειμένες για αμοιβαίες υποχωρήσεις στο φλέγον ζήτημα του επιτοκίου. Παράλληλα αναπόφευκτο, ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΚΤ, θεωρείται το haircut των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μην προστεθούν νέες περιπλοκές στο χρέος Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας με την αιτίαση του«προνομιακού πιστωτή» έναντι των ιδιωτών.