>Στέγνωσαν από ρευστό τα Ταμεία – ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΦΑΠΑΞ

>

Με επείγοντα τρόπο καλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σε βρόχο έχει εξελιχθεί η έλλειψη ρευστού. Η τρόικα αποκλείει να..δοθούν επιπρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Συντάξεις και εφάπαξ απειλούνται με νέες περικοπές.

Σε αναζήτηση… ρευστού βρίσκονται τα Ταμεία, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το ΙΚΑ θα πάρει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τη μείωση των εσόδων λόγω της αύξησης της ανεργίας και της περικοπής των μισθών (που οδηγεί σε χαμηλότερες εισφορές).
Την ίδια στιγμή ζεστό χρήμα αναζητούν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, όπως είναι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο ΟΑΕΕ αλλά και το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ (το οποίο λόγω έλλειψης χρημάτων θα πρέπει να? μετακομίσει στο ΕΤΕΑΜ).
Τα οικονομικά των Ταμείων βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με την τρόικα, η οποία ζητά διευκρινίσεις για τις εξοικονομήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφές πως δεν είναι δυνατόν να δοθεί στα ταμεία ούτε ένα ευρώ επιπλέον από αυτά που έχουν ήδη εγκριθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι ασφαλιστικοί φορείς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να καλύψουν τις ανάγκες τους (με μείωση δαπανών, αύξηση των εσόδων, εσωτερικό δανεισμό κ.ά.).
Η μείωση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές εκτιμάται πως φτάνει φέτος το 14% με 16%, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των μισθών

Η μείωση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές εκτιμάται πως φτάνει φέτος το 14% με 16%, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των μισθών
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως:
  • Το ΙΚΑ θα πάρει ένα ποσό της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του (ποσό που έχει ήδη εγκριθεί).
  • Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει μαύρη τρύπα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μία σειρά μέτρων (π.χ. έκτακτη εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων, ένταξη και των συμβασιούχων στο ταμείο) ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εσωτερικού δανεισμού από το ΤΕΑΔΥ (το επικουρικό του Δημοσίου).
  • Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών χρειάζεται 300 με 350 εκατομμύρια.
  • Το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ έχει ξεμείνει από ρευστό και από την 1η Οκτωβρίου “μετακομίζει” στο ΕΤΕΑΜ. Για να τα βγάλει πέρα θα προχωρήσει σε μειώσεις των συντάξεων.
  • Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ηδη έχει αποφασιστεί η μείωση του εφάπαξ στο ταμείο της ΔΕΗ.
“ΕΝΕΧΥΡΟ” ΟΜΟΛΟΓΑ 650 ΕΚΑΤ. ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΙΚΑ
Στέγνωσαν από ρευστό τα Ταμεία
“Πράσινο” από την τρόικα για επιπλέον κονδύλι 600 εκατ.
Ενα επιπλέον κονδύλι -που φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ- θα δοθεί φέτος στο ΙΚΑ, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Για το θέμα αυτό έχει δοθεί έγκριση και από την τρόικα, καθώς το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η μείωση των εσόδων από εισφορές εκτιμάται πως φτάνει φέτος το 14% με 16%, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των μισθών. Με δεδομένη την κατάσταση η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αποφάσισε χθες να στραφεί στις τράπεζες βάζοντας ως “ενέχυρο” σε συναλλαγές repos ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 650 εκατομμυρίων.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για την ένταξη 21.000 γιατρών στον νέο φορέα Υγείας

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις για την ένταξη 21.000 γιατρών στον νέο φορέα Υγείας
Ετσι θα πραγματοποιηθούν δύο συναλλαγές repos επί ομολόγων που κατέχει ο ασφαλιστικός φορέας με μειοδότριες τράπεζες τις οποίες θα υποδείξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Η αρχή θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου, αφού τότε λήγουν repos που είχε συνάψει το ταμείο με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, AΤΕ και EFG Eurobank.
Η συνέχεια θα δοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης των repos με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank.
Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΙΚΑ προχωρά σε ανάλογες πρωτοβουλίες με στόχο να αντλήσει ρευστότητα και να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.
Τα προβλήματα αναμένεται να γίνουν εντονότερα τον Δεκέμβριο -καθώς θα πρέπει να καταβληθούν και τα δώρα- και δεν αποκλείεται να χρειαστεί μία προκαταβολή από την κρατική επιχορήγηση της επόμενης χρονιάς.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ