Στα “Χέρια” πιάστηκαν Βενιζέλος – Σαμαράς

Συνεχίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι των πολιτικών κομμάτων γύρω από την επώδυνη συμφωνία με την Τρόικα στην οποία κατέληξαν τη νύχτα της Τετάρτης οι τρεις αρχηγοί.

Η επικοινωνιακή γραμμή της ΝΔ είναι ότι “μόνο ο κ. Σαμαράς διαπραγματεύτηκε με τον κ. Παπαδήμο και με την Τρόικα”. Μάλιστα και την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπήρξε επεισόδιο όταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε έναν έντονο διάλογο με τον κ. Σαμαρά για το πώς πρέπει να γίνεται η διαπραγμάτευση.

-Βενιζέλος: Με τις εμμονές σου στις συντάξεις βάζεις την χώρα στην χρεοκοπία.

-Σαμαράς: Ποιος είσαι εσύ που μιλάς; Με την διαπραγμάτευση που κάνεις δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Είδαμε τι έχεις κάνει. Τί είναι αυτά που κάνεις;

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Παπαδήμος λέγοντας “κύριε αντιπρόεδρε σας παρακαλώ αφήστε μας μόνους”.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ΝΔ -που απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ- λόγω της διαπραγμάτευσης του κ. Σαμαρά βγήκε από την συζήτηση των περικοπών ο 13ος και 14ος μισθός. Λένε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως στο μεταφρασμένο κείμενο που πήρε ο κ. Καρατζαφέρης υπήρχε σχετική αναφορά.  Επίσης υποστηρίζουν ότι αποφεύχθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων. Από την λεωφόρο Συγγρού λένε με κατηγορηματικότητα ότι δεν ισχύει πως η εμμονή του κ. Σαμαρά με τις επικουρικές συντάξεις μετέθεσε το πρόβλημα της περικοπής στις κύριες συντάξεις.

Το πρόβλημα πια είναι στα 250 εκατομμύρια που λείπουν, για τα οποία ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι πρέπει να προέλθουν από ισοδύναμα μέτρα.

Κατά την διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων ο κ. Παπαδήμος διέκοψε αρκετές φορές τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς και μίλησε με διάφορους παράγοντες ακόμη και με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία όμως τον παρέπεμψε στους εκπροσώπους της Τρόικας. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε το ειδικό ταμείο διαχείρισης του χρέους που ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί. Τέλος χθες δεν συζητήθηκε θέμα εκλογών.

Απώλειες

Σήμερα το πρωί υπέβαλλε την παραίτηση του από γραμματέας του τομέα συνδικαλισμού της ΝΔ ο κ. Γιάννης Μανώλης. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μανώλης αφού αποχαιρέτισε τους συνεργάτες του έκανε μία δήλωση αφήοντας αιχμές κατά του κ. Σαμαρά: “Αποχωρώ μετά από πολλά χρόνια, οι καρέκλες δεν σημαίνουν τίποτε. Δεν μπορώ να στηρίξω τα ισοπεδωτικά αυτά μέτρα. Θέλω να είμαι απέναντι, δεν μπορώ να είμαι γραμματέας συνδικαλιστικού και να είμαι στο πεζοδρόμιο”. Απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά είπε: “Έκανε μεγάλο λάθος μετά από δύο χρόνια σωστής στάσης να υπογράψει τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό την ελληνική κοινωνία”. Πάντως ο κ. Μανώλης είπε στους συνεργάτες του που τον ρώτησαν να μην παραιτηθούν μαζί του αλλά να πράξουν όπως τους υποβάλλει η συνείδησή τους.

protothema.gr