ΣτΕ: Προς κατεδάφιση το Badminton στο Γουδή

Ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και στην συνέχεια παραχωρήθηκε σε ιδιώτες για πολιτιστικές εκδηλώσεις θα κατεδαφιστεί αφού το ΣτΕ ακύρωσε την οικοδομική άδεια.

Σε τροχιά κατεδάφισης μπαίνουν οι εγκαταστάσεις του «Badminton» στην περιοχή Γουδή που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για διάφορα αθλήματα και τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και αξιοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές, συνέδρια κ.λπ.).

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση πολιτιστικού σωματείου και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ακύρωσε την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε το 2006 (και την αναθεώρησή της το 2007) που επέτρεψε να μετατραπούν οι προσωρινές (λυόμενες) εγκαταστάσεις σε μόνιμες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλου είδους μεταολυμπιακές χρήσεις! Ετσι το κτίριο θεωρείται πλέον αυθαίρετο και κατεδαφιστέο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν οικονομικές αξιώσεις αποζημίωσης από την εταιρεία που το εκμεταλλεύεται, με βάση σύμβαση 20ετούς παραχώρησης από την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου 3342/05 που επέτρεψαν την επέκταση των εγκαταστάσεων και τη μετατροπή τους σε μόνιμες, γιατί δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικού Πάρκου και επειδή δεν υπήρξαν μελέτες που να ερευνούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της Αττικής.

Παράλληλα το ΣτΕ ακύρωσε τη σιωπηρή απόρριψη από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργών το 2007 του αιτήματός τους για κατεδάφιση του κλειστού γηπέδου αντιπτέρησης («Badminton») στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή. Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι επίμαχες διατάξεις του Ν. 3342/05 παραβιάζουν το άρθρο 24 του Συντάγματος και είναι ανίσχυρες, γιατί οδηγούν σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής, χωρίς να υπάρχει ειδική μελέτη που να τεκμηριώνει επαρκώς τις ρυθμίσεις από την άποψη της πολεοδομικής ανάγκης.

Παράλληλα η Ολομέλεια υπό τον πρόεδρο ΣτΕ και σημερινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ειδική μελέτη που να εξετάζει τις επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από τη διατήρηση του κτιρίου.