>Στην ίδρυση θυγατρικής τράπεζας στη Ρωσία προχωρά η Eurobank EFG Κύπρου

>
Εφαλτήριο πολλών διεθνών δραστηριοτήτων του τραπεζικού Ομίλου της Eurobank, θα αποτελέσει η Κύπρος.

Όπως ανακοίνωσε από την Λευκωσία ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ο Όμιλος της Eurobank, αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση θυγατρικής τράπεζας της Eurobank EFG Κύπρου στην Ρωσία, με στόχο παρουσία σε πρώτη φάση σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη. Η δραστηριοποίηση του Ομίλου της Eurobank στην Ρωσία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στους επόμενους 18 μήνες λόγω του χρόνου που απαιτείται για την έγκριση και λήψη των σχετικών αδειών από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Επίσης, μέσω της Eurobank EFG Κύπρου, η Eurobank, προχωρεί σε περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στο Λονδίνο, λαμβάνοντας την σημαντική προοπτική που υπάρχει για ανάπτυξη τραπεζικών εργασιών λόγω της πολυπληθούς παρουσίας Κυπρίων αλλά και Ελλήνων στην Μ.Βρετανία που ξεπερνούν αριθμητικά τους 200.000. Τραπεζική μεγάλων ιδιωτών πελατών (private banking) καθώς και τραπεζική επιχειρήσεων (corporate banking) περιλαμβάνονται μεταξύ των τομέων που θα δώσει έμφαση στο Λονδίνο ο όμιλος Eurobank.

Η Κύπρος επιλέχθηκε επίσης από τον όμιλο της Eurobank προκειμένου να συντονισθούν οι προσπάθειες του ομίλου για ενίσχυση των σταυροειδών πωλήσεων μεταξύ των τραπεζών και θυγατρικών εταιριών του ομίλου στις χώρες όπου διαθέτει παρουσία.

Τα στελέχη της Eurobank, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίηση τους για την παρουσία του Ομίλου στην Κύπρο μέσω της Eurobank EFG Κύπρου καθώς μετά 3 μόλις χρόνια παρουσίας κατάφερε το 2010 να έχει καθαρά κέρδη πάνω από 30 εκατ. ευρώ και να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Μεγαλόνησο τόσο από πλευράς δανείων όσο και καταθέσεων. Αναφέρθηκαν επίσης στο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει καταφέρει και αναπτυχθεί στην Κύπρο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας, που διευκολύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ταχείς ρυθμούς.

Όπως επισήμαναν στελέχη της Eurobank Κύπρου, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει κατορθώσει να προσελκύσει την προσοχή αλλά και την εμπιστοσύνη μεγάλων ξένων αγορών, όπως της Ρωσίας, Ουκρανίας ακόμη και της Ινδίας με αποτέλεσμα να έχουν εισρεύσει καταθέσεις που ξεπερνούν τα 25 δισ.ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος πολλές επιχειρήσεις από την ευρύτερη περιοχή και κυρίως τον αραβικό κόσμο αλλά και από την Κίνα επιλέγουν την Κύπρο προκειμένου να δραστηριοποιηθούν αλλά και ως πύλη εισόδου σε άλλες αγορές.

Πρωτοβουλία «Go International»-Κρίση στην Ελλάδα

O κ. Καραμούζης βρίσκεται στην Λευκωσία επικεφαλής κλιμακίου της Eurobank, με την ευκαιρία της μεγάλης επιχειρηματικής συνάντησης «Go International» που συνδιοργανώνει η τράπεζα με τους τρεις κύριους εξαγωγικούς φορείς της Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και υποστηρίζεται από το Κυπριακό και Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ.Καραμούζης στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης που γίνεται σήμερα και αύριο στην Λευκωσία έχουν προγραμματισθεί να γίνουν περισσότερα από 800 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών που συμμετέχουν από Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Ιορδανία, Συρία και άλλες χώρες της περιοχής.

Μιλώντας γενικότερα για την κρίση που βρίσκεται η Ελλάδα, ο κ.Καραμούζης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης που να στηρίζεται και στην εξωστρέφεια που πρέπει να ακολουθήσει η οικονομία και το επιχειρείν. Η κρίση δημιουργεί μια νέα επιχειρηματικότητα. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις λόγω του εύκολου κέρδους που είχαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας λόγω της υψηλής κατανάλωσης δεν κοιτούσαν ξένες αγορές. Αυτό τώρα με την κρίση και την μεγάλη πτώση στην κατανάλωση αλλάζει, εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που αναζητούν την εξωστρέφεια σε νέες αγορές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, είπε χαρακτηριστικά.