Στην ανεργία 2.500 υπάλληλοι της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας

Τουλάχιστον 2.500 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν από την Τράπεζα της Γαλλίας μέχρι το 2020 σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε η τράπεζα στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Το μεσοπρόθεσμο πλάνο της κεντρικής τράπεζας προβλέπει την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης 5.000 υπαλλήλων τα επόμενα χρόνια.  

Ομως μόνο οι μισοί από αυτούς θα αντικατασταθούν με ισάριθμες, 2500, προσλήψεις οι οποίες θα αφορούν κυρίως υψηλόβαθμες θέσεις στην ιεραρχία. Ο ακριβής σχεδιασμός της τράπεζας θα διευκρινιστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Στόχος είναι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους 10.500 στο τέλος της δεκαετίας από τους περίπου 13.000 που απασχολούνται σήμερα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Κριστιάν Νουαγέ δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ισχύει πλέον σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα της μίας πρόσληψης για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις.

«Επί ποδός πολέμου» δηλώνουν ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην τράπεζα μετά την ανακοίνωση του «προγράμματος αναδιάρθρωσης». Οι συνδικαλιστικοί φορείς εκτιμούν ότι πολλοί από τους νεοπροσληφθέντες το επόμενο διάστημα θα είναι «υπάλληλοι β’ κατηγορίας»καθώς δεν θα απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους παλαιότερους συναδέλφους τους. 

Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι ίδιοι έχουν ήδη υποστεί σημαντική μείωση κατά 2000 θέσεις εργασίας την προηγούμενη δεκαετία μέσω της μερικής αναπλήρωσης των συνταξιοδοτηθέντων.