Στην Ουάσινγκτον η Αλεξάνδρα Σδούκου: Στο επίκεντρο των επαφών της η διεθνής ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας

Σε εκτενείς συζητήσεις με κορυφαίους παράγοντες των ΗΠΑ για όλες τις κρίσιμες πτυχές της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας συμμετείχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

Η υφυπουργός, η οποία συνοδευόταν από τον Συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Θεόδωρο Τσακίρη, παρουσίασε τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Ελλάδας να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο διαμετακόμισης της Ε.Ε. για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη διμερή συνάντησή της με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών και τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στις 7 Φεβρουαρίου αλλά και κατά τη σύνοδο του Στρατηγικού Διαλόγου, η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τονίζοντας τη σημασία της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (GSI), επενδύοντας εν προκειμένω 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό RRF.

Σε διμερή συνάντηση με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, που έγινε στο περιθώριο του Στρατηγικού Διαλόγου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η κυρία Σδούκου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να εξετάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αμερικανική επένδυση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές. Επίσης, η υφυπουργός ανέλυσε διεξοδικά την πολιτική της Ελλάδας στα άλλα τρία μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi – Greek Interconnector και το Green Aegean Interconnector, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά την ομιλία της στις εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου, η κυρία Σδούκου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις βασικές μας προτεραιότητες είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και η προώθηση της απανθρακοποίησης, η υποστήριξη της ασφάλειας εφοδιασμού της περιοχής μας και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη υποδομών που συνδέουν τρεις ηπείρους. Υποδομές που θα αυξήσουν τη γεωπολιτική σταθερότητα, θα επιτρέψουν τη διαφοροποιημένη πρόσβαση στην ενέργεια και θα βοηθήσουν τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από τον πλούσιο και δυναμικό Νότο στον διψασμένο για ενέργεια Βορρά».

Σε ακόμη μία διμερή συνάντηση που είχε η κυρία Σδούκου με τον βοηθό υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Τζόσουα Βολτς αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σχετίζονται με το EMGF (East Mediterranean Gas Forum) και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας για τον οργανισμό που άρχισε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Κατά τη συζήτηση αυτή, η υφυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση και χρηματοδότηση του Ενεργειακού Κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, που προβλέπεται να συσταθεί από κοινού με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο βάσει του αμερικανικού νόμου East Med Act του 2020.

Επίσης, η κυρία Σδούκου επισκέφτηκε μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Αμερικανό υφυπουργό Τζέφρι Πάιατ στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας AES, η οποία αναπτύσσει μια σειρά από καινοτόμες επενδυτικές λύσεις για την προαγωγή της αλυσίδας παραγωγής πράσινου Η2 σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα Παρασκευή η κυρία Σδούκου συναντήθηκε με τον Ρότσντι Γιούνσι, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil, στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσινγκτον. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.