Στην Ουάσινγκτον ο Γ. Γεραπετρίτης για την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου αύριο Παρασκευή να συναντήσει στο State Department τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι θεματικές που καλύπτει ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι περιφερειακές εξελίξεις, η άμυνα και ασφάλεια, οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, η ενέργεια και το περιβάλλον, η εφαρμογή του νόμου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης θα υπογράψει της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis».

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση του Wilson Center «Αντίστροφη Μέτρηση για το Our Ocean, Ελλάδα 2024: Ένας Ωκεανός με Δυναμική» και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Georgetown με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες: Το μέλλον της Ευρώπης, σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα».