>Στηρίζει Ντράγκι για διάδοχο του Τρισέ ο Γιουνκέρ

>

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προστέθηκε την Πέμπτη στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, για να διαδεχθεί στη προεδρία της Ευρωπαϊκής Κενρικής Τράπεζας τον Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ, που η οκταετής θητεία του στο θέση αυτή, λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Με δηλώσεις του ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος του Eurogroup, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για να διαδεχθεί ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, Ντράγκι, τον αποχωρούντα Τρισέ ως επικεφαλής της ΕΚΤ, δίνοντας έτσι ισχυρή ώθηση στην υποψηφιότητα του Ιταλού, από τη στιγμή μάλιστα που ως αντίπαλο δέος φερόταν το όνομα του συμπατριώτη του Γιουνκέρ, Υβ Μερσχ, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και το οποίο καθορίζει την οικονομική της πολιτική.

«Δεν μπορώ να βρω κάποιο αξιοσημείωτο λόγο για να διαφωνήσω με την επιλογή του προέδρου Σαρκοζί», είπε ο Γιουνκέρ στους δημοσιογράφους στο Παρίσι, όταν ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα Ντράγκι.

Η δημόσια τοποθέτηση υπέρ του Ιταλού Ντράγκι από τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον Λουξεμβούργιο επικεφαλής του Eurogroup, Γιουνκέρ, μετέφερε την πίεση στην επικεφαλής της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ. Μέχρι τώρα δίσταζε να πάρει θέση υπέρ της υποψηφιότητας ενός Ιταλού για τη σημαντικότερη ίσως οικονομική θέση στην ΕΕ, πόσο μάλλον που προέρχεται από το «φτωχό» νότο. Από τη στιγμή όμως που ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Άλεξ Βέμπερ, γνωστοποίησε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πόστο, τα χέρια της λύθηκαν απέναντι στην εσωτερική κριτική.

Σύμφωνα λοιπόν, με όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, την Παρασκευή, η Άγκελα Μέρκελ, θα ταχθεί τελικά υπέρ της υποψηφιότητας του Μάριο Ντράγκι, την οποία πρόλαβαν την Πέμπτη να χαρακτηρίσουν ως εξαιρετική επιλογή η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγκάδο και ο Σλοβάκος ομόλογός της.