>
Στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου των ελληνικών τραπεζών που έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, θα αποτυπώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημίες από την εθελοντική συμμετοχή τους στο rollover του ελληνικού χρέους.
Παρά τις αρχικές συζητήσεις για τη λογιστική καταγραφή των ζημιών από τα ομόλογα σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως και πενταετίας, η επικρατούσα άποψη ήταν οι ζημιές να καταγραφούν εξ ολοκλήρου στη χρήση 2011. Ωστόσο, στην εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και υπό το βάρος των εξελίξεων στην ευρωζώνη με τη μετάδοση της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία, ο χρόνος καταγραφής των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα «έρχεται» αρκετά πιο μπροστά, καθώς φαίνεται ότι οι ζημιές στο σύνολό τους θα περάσουν στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου.
Με δεδομένο ότι αυτά πρόκειται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου προκύπτει αφενός ότι οι συζητήσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Αφετέρου, τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες θα εμφανίζουν ζημίες που δεν έχουμε ξαναδεί. Σημειώνεται ότι με βάση τη μέγιστη απομείωση της αξίας των ομολόγων τους κατά 21% και εξαιρουμένων των εντόκων γραμματίων και των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου που δεν εμπίπτουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει ζημίες από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 1,3 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 800 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου 200 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, πάντως, οι απώλειες από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι μικρότερες, καθώς οι τράπεζες, με βάση τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων που θα θέσουν προς ανταλλαγή, υπολογίζουν πως η απομείωση των ομολόγων τους θα κινηθεί από 5,5% έως 9,9%.
Εν τω μεταξύ, τις απώλειές τους από τη συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους καταγράφουν οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι. Αρχής γενομένης από την Credit Agricole που επιβαρύνεται με 150 εκατ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι στα 71 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απομειώσεις για τη θυγατρική Emporiki Bank, στα 65 εκατ. ευρώ ανέρχεται η ζημία από την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα για την HSBC, σε 105 εκατ. ευρώ για τη Unicredit, σε 155 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Bank, σε 186 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Postbank, σε 268 εκατ. ευρώ για τη Societe Generale, σε 310 εκατ. ευρώ για την ING, σε 534 εκατ. ευρώ για την BNP Paribas, σε 703 εκατ. ευρώ για τη Munich Re, ενώ άνω των 700 εκατ. ευρώ κινούνται οι ζημίες και για την Commerzbank.