Στο απυρόβλητο οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Για μια ακόμη φορά, τα γερμανικά ΜΜΕ ασχολούνται με το θέμα των Ελλήνων που φυγάδευσαν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Θέμα στο οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία η γερμανική κοινή γνώμη αλλά και η κυβέρνηση της χώρας που χρησιμοποίησε ακόμη και τις μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει έναν σκληρό δίσκο με τα στοιχεία των Γερμανών φοροφυγάδων ου έχουν λογαριασμούς σε ελβετικές Τράπεζες.

Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό NDR είναι εύγλωττο. «Οι πλούσιοι περνούν καλά στη Λίμνη της Γενεύης, όπως και αρκετοί εύποροι Έλληνες, που ζουν εκεί. Απολαμβάνουν ξένοιαστοι τη διακριτικότητα και τη βολική φορολόγηση του ελβετικού κράτους» ακούμε στην εισαγωγή του ρεπορτάζ. «Αλλά το ελβετικό ειδυλλιακό τοπίο έρχονται τώρα να ταράξουν ειδήσεις σαν τις ακόλουθες: “Η Ελλάδα ερευνά για να εντοπίσει τα δισεκατομμύρια των πλουσίων”, “Η Αθήνα μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ζυρίχης” και “Η Ελλάδα μπλοκάρει λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα”.

»Για πολύ καιρό η Αθήνα ήταν απλώς θεατής της μεταφοράς των εκατομμυρίων των πλουσίων σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα επέμβει τώρα επιτέλους; Θα ασκήσει πράγματι πίεση στους πλούσιους; Ο Γεώργιος Κούκης είναι σίγουρος ότι όλα αυτά είναι μάλλον υπερβολικές υποσχέσεις. Ο ίδιος είναι ένας από τους πολύ πλούσιους Έλληνες, που διευθύνει πολλές εταιρείες έχοντας έδρα τη Γενεύη. Οι εταιρείες αυτές του έχουν αποφέρει περισσότερα από 200 εκατομ. ευρώ».

«Δεν μιλάτε σοβαρά» δηλώνει στον Γερμανό δημοσιογράφο. «Για μένα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι. Θα πιάσουν μόνο ένα μικρό πυρήνα, τη στιγμή που υπάρχουν στην Ελλάδα πληροφορίες για δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κερδίζουν 2 και 3000 ευρώ, αλλά έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό».

«Για πρώτη φορά» συνεχίζει ο δημοσιογράφος «οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τους ελβετούς ομολόγους τους να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός πλούσιου Έλληνα. Ο τραπεζίτης Λαυρεντιάδης φέρεται να μετέφερε στο εξωτερικό περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων κατέληξε στην Ελβετία. Ωστόσο, ο έλληνας δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας δεν πληροφορήθηκε το αίτημα των Ελλήνων από κάποιο επίσημο έγγραφο, αλλά μόνο προφορικά. Ο δικηγόρος έχει γραφεία στην Αθήνα, στη Γενεύη και στην Ζυρίχη».

«Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά εξαίρεση» δηλώνει ο κ. Μπίσιας. «Κατά κανόνα τέτοια αιτήματα διατυπώνονται γραπτώς». Δηλαδή τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ρωτάει ο δημοσιογράφος.

«Όχι, πρόκειται απλώς για προληπτικό μέτρο, με άλλα λόγια, για προσωρινό μπλοκάρισμα λογαριασμού» απαντά ο κ. Μπίσιας.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος, μόνον όταν η Ελλάδα καταθέσει ένα κανονικό έγγραφο αίτημα δικαστικής συνδρομής μπορούν να κατασχεθούν τα χρήματα. Μόνο που μέχρι τώρα, εβδομάδες μετά το προφορικό αίτημα, δεν έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα.

«Η Ελλάδα μπορούσε από καιρό να έχει πάρει χρήματα από τους πλούσιους, για παράδειγμα μέσω εκ των υστέρων φορολόγησης των ελληνικών χρημάτων που μεταφέρθηκαν στην Ελβετία. Αλλά για να γίνει αυτό, έπρεπε να υπογραφεί σχετική συμφωνία, για την οποία επί μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις. Τώρα το σχέδιο έχει παγώσει», λέει ο καθηγητής οικονομικών και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Αμβούργο Τόμας Στραουπχάαρ.

Ο ίδιος δηλώνει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα ούτε έχουν εμπλακεί πρόσωπα, τα οποία να ενδιαφερθούν πράγματι για τον καταλογισμό και την είσπραξη των φόρων. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι έχουν συμφέρον για ατομικούς λόγους να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό και στη συνέχεια ως μέλη Αρχών δεν ενδιαφέρονται να τα ξαναφέρουν πίσω».

Από τον Ιανουάριο ισχύει μια συμφωνία, η οποία ρυθμίζει την ανταλλαγή πληροφοριών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για πολλά χρόνια ήταν θαμμένη στα συρτάρια, επειδή η Αθήνα δεν την επικύρωνε. Και τώρα όμως, οι ελληνικές οικονομικές Αρχές δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα κανένα ερώτημα αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Έτσι, τα εκατομμύρια των πλουσίων μπορούν να συνεχίσουν να μεταφέρονται ανενόχλητα από την Ελλάδα στο εξωτερικό αποφαίνεται ο δημοσιογράφος.

Και το ρεπορτάζ καταλήγει με τις δηλώσεις του Γεώργιου Κούκη που θεωρεί πως τα λεφτά είναι καλύτερα να μείνουν στην Ελβετία γιατί «η ελληνική κυβέρνηση ούτως ή άλλως θα τα σπαταλούσε».

«Θα ενίσχυε κάτι τέτοιο τη χώρα; Όχι, ούτε κατά διάνοιαν. Αν θέλετε τη γνώμη μου: Όσο λιγότερα χρήματα παίρνει η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο» σχολιάζει ο κ. Κούκης.