>Στο "κόκκινο" η Ευρώπη – Συμπαρασύρεται σε απώλειες το Χ.Α.

>

Σε έντονα πτωτικό τέμπο κινείται την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τη χθεσινή «εκτίναξη», αλλά και με φόντο την ανησυχία που διαχέεται στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού για τις συνέπειες της κρίσης στην Ιαπωνία.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η ελληνική αγορά «υποκύπτει» σήμερα αφενός στον «πειρασμό» κατοχύρωσης κερδών, αφετέρου στη νευρικότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιαπωνία, εκτιμούν ωστόσο ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να ανακτήσει τις επόμενες ημέρες την τάση διαφοροποίησης που επέδειξε ήδη από χθες, με αφορμή τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνουν ότι ενδείξεις βελτίωσης, αν και συγκρατημένες, παρατηρήθηκαν τόσο στην αγορά των ομολόγων με την υποχώρηση των spreads, όσο και στην αγορά των CDS, ενώ επισημαίνουν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. αυτές τις ημέρες είναι «μοιραίο» να ευθυγραμμιστεί με την κλιμάκωση της ανησυχίας στις ξένες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή λήγουν οι σειρές συμβολαίων και δικαιωμάτων μετοχών και δεικτών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική (Triple Witching).

«Δύσκολα θα αποφύγει την επίδραση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στο ξεκίνημα της ημέρας στις ξένες αγορές η εγχώρια αγορά» σχολιάζει σήμερα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «έχοντας έναν επιπλέον λόγο να διορθώσει τα σημαντικά κέρδη των τεσσάρων συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων τα οποία αθροιστικά ανέρχονται σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε 9%». «Οι έντονες αναταράξεις στις ασιατικές αγορές αναμένεται να αυξήσουν την μεταβλητότητα» προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.615,84 μονάδες με απώλειες 2,80%, ενώ κινούμενος πτωτικά από την έναρξη των συναλλαγών βρέθηκε νωρίτερα να υποχωρεί έως και 3,14%.

Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί στο Χ.Α. περίπου 16,2 εκατ. τεμάχια αξίας 61 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 108 μετοχές υποχρεώνονται σε απώλειες, 12 παραμένουν αμετάβλητες και μόλις 10 διατηρούν θετικό πρόσημο.

Πηγή:www.capital.gr