ΣΤΟ… ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ 20 ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ


Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες για το 2011, αλλά και οι εκθέσεις των αναλυτών που ακολούθησαν, δίνουν έναν… «μπούσουλα» για το τι μέλλει γενέσθαι στο επιχειρηματικό τοπίο και κατ’ επέκταση στο…
ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα χειρότερα, για την συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων, θα τα δούμε φέτος, ωστόσο, ακόμη και μέσα στη χρονιά, προβλέπεται να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, γεγονός το οποίο αναμένεται να προεξοφληθεί στο Χ.Α. εντός του β’ εξαμήνου του 2012.

Εξαιρώντας τον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο υπάρχουν ακόμη πολλές «εκκρεμότητες» προς επίλυση, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται το πολύ σε 20-30 μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με κριτήριο, είτε την ανθεκτικότητά τους στην κρίση, είτε την εμπλοκή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είτε με γενικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι προοπτικές για 20 εξ αυτών των εταιρειών, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και το σχεδιασμό των διοικήσεων των εισηγμένων.
ΟΠΑΠ
Η Euroxx θεωρεί ως βασικούς «καταλύτες» για την ορατότητα των μεγεθών αλλά και την καλή πορεία της μετοχής στο ταμπλό, την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τον τεχνολογικό πάροχο και το «σύμμαχο» της εταιρείας στο online gaming, την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο πριν από τις εκλογές και τις εξελίξεις γύρω από τα Κρατικά Λαχεία και την ανάπτυξη των VLT’s. Όσον αφορά στα Λαχεία, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τον Ιούνιο ενώ τα πρώτα παιγνιομηχανήματα αναμένεται να εισαχθούν το Σεπτέμβριο με την επιλογή των τεχνολογικών παρόχων να προβλέπεται εντός του προσεχούς τριμήνου.
Coca – Cola 3Ε
Η UBS αναμένει για το 2012 οργανική ανάπτυξη 1,5% σε όγκο και 3,6% σε αξία, χάρη κυρίως στην ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων αγορών, ενώ για την Ελλάδα αναμένει υποχώρηση της τάξης του 8%. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη EBIT θα διαμορφωθούν σε 529 εκατ. ευρώ, ενώ πιστεύει πως η διοίκηση του ομίλου -για φορολογικούς λόγους- θα επιλέξει και πάλι την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
Motor Oil
Το 2011 υπήρξε η πρώτη χρήση κατά την οποία αποτυπώθηκαν τα οφέλη των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν την τριετία 2008-2010. Ειδικότερα, με την προσθήκη της νέας μονάδας CDU (επενδυτικής δαπάνης 200 εκατ. ευρώ) η ικανότητα διύλισης αργού αυξήθηκε κατά 50% και με τον τρόπο αυτό κατέστη το μεγαλύτερο εγχώριο διυλιστήριο με την ετήσια παραγωγική δυναμικότητά του να διαμορφώνεται πλέον σε 9,4 εκατ. μετρικούς τόνους. Για το 2012, οι επενδυτικές δαπάνες αναμένεται να διαμορφωθούν σε 35 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν περισσότερο τη βελτίωση της δυνατότητας αποθήκευσης με την απελευθέρωση ωφέλιμου χώρου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ δεν αναμένονται εργασίες συντήρησης.
ΟΤΕ
Η Citi, ύστερα από συνάντηση που είχαν αναλυτές του οίκου με στελέχη του Οργανισμού, εκτιμά ότι η εισηγμένη θα επαναχρηματοδοτήσει επιτυχημένα τις δανειακές του ομίλου με ωρίμαση Σεπτέμβριο του 2012 και το Φεβρουάριο του 2013. Από την πλευρά της η EFG Equities, κοιτώντας το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, παρατηρεί ότι η πρόβλεψη για δημοπράτηση (άρα και πληρωμή) δικαιωμάτων χρήσης στο φάσμα των 800 MHz προγραμματίζεται για το 2013. Το γεγονός δεν συνιστά έκπληξη για τη χρηματιστηριακή, η οποία έχει υιοθετήσει σενάριο μείωσης του δανεισμού από τον Οργανισμό, έχοντας παράλληλα ενσωματώσει και πληρωμή από 100 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα έτη 2013 και 2014.
ΜΕΤΚΑ
Η Εθνική Χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα συναντήσει η εταιρεία στο μέλλον, αφορά στην αναπλήρωση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου. Παράγοντες- «κλειδιά» θεωρούνται η μεγάλη έκθεση του ομίλου στη Συρία (η οποία αφορά στο 57% του ανεκτέλεστου έργου) και οι μειωμένες πωλήσεις καθώς και τα ελαφρά χαμηλότερα περιθώρια κέρδους που αναμένονται στο μέλλον. Η Citi, πάντως, προβλέπει ότι η εταιρεία θα αναλάβει και άλλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής, έτσι ώστε σε περίοδο τριών ετών θα μπορέσει να ανανεώσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κερδίζοντας νέα συμβόλαια αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Alpha Finance θεωρεί ότι είναι άριστα τοποθετημένη για να επωφεληθεί από τις ιδιαίτερα αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.
Ελληνικά Πετρέλαια
Η διαδικασία πώλησης του μεριδίου που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, αλλά και η προμήθεια πετρελαίου λόγω του ιρανικού εμπάργκο, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για τους επενδυτές. Ειδικότερα, ενδιαφέρον για την εξαγορά μεριδίου στην ελληνική εταιρεία εξέφρασε ο Alexan-der Dyukov, CEO της Gaz-prom Neft. Αναφορικά με την προμήθεια του «μαύρου χρυσού», η εταιρεία διέκοψε τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν για τον Απρίλιο, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε από ευρωπαϊκές τράπεζες και πλέον προμηθεύεται αργό από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ενώ το Μάιο θα επιδιώξει να κλείσει συμφωνίες με το Ιράκ. Τέλος, καταλύτης για την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής παραμένει η μονάδα της Ελευσίνας η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του τρίτου τριμήνου του 2012.
Folli Follie group
Η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για το 2012 παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση στην Ελλάδα. Στον τομέα του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου προβλέπει ισχυρή ζήτηση από Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ (κρατήσεις +20%). Όσον αφορά το σήμα Folli Follie, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με το άνοιγμα νέων καταστημάτων, ενώ τα Links of London θα ενισχυθούν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η Εθνική Χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τη μετοχή ως ελκυστική επενδυτική επιλογή, επισημαίνοντας ότι το δεκαετές ιστορικό P/E της εταιρείας ανέρχεται σε 12.8x, ενώ στα σημερινά επίπεδα η μετοχή διαπραγματεύεται μόλις με 4.0x.
Ελλάκτωρ
Η Proton Bank δίνεται έμφαση στα νέα έργα που προωθεί στα Βαλκάνια, συνολικού ύψους 226 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι πρόσφατα ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες στον αυτοκινητόδρομο «Στρούμα» (Στρυμόνας) συνολικού μήκους 156 χιλιομέτρων στη Βουλγαρία. Στη γειτονική χώρα η εισηγμένη εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την κρατική βουλγαρική κατασκευαστική Τechnoexportstroy. Ακόμη στη Ρουμανία, η θυγατρική του ομίλου «Άκτωρ» κατέθεσε προσφορά για την επέκταση της γραμμής 4 του μετρό Βουκουρεστίου, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, σε κοινοπραξία με τις ρουμανικές Euro Construct και Arcadia. Το έργο διεκδικούν ακόμα η γερμανική Hochtief, η ισπανική FCC, η κοινοπραξία Somet – Astaldi – Tiab – UTI, καθώς επίσης και η κοινοπραξία Max Bogl Romania – Max Bogl – Delta ACM.
Jumbo
Αυξημένος κατά 2,04% ήταν ο τζίρος της εταιρείας στους πρώτους εννέα μήνες της τρέχουσας οικονομικής χρήσης 2011/2012, καθώς διαμορφώθηκε σε 380,31 εκατ. ευρώ. Έτσι, η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει για το σύνολο της χρήσης ότι θα διατηρήσει στα περυσινά επίπεδα τόσο τον τζίρο όσο και τα κέρδη του ομίλου (στα επίπεδα των 95 εκατ. ευρώ δηλαδή). H Proton Bank, υπογραμμίζει το ισχυρό της όνομα το οποίο τη βοηθάει να επιβιώνει» σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ενώ η Merit Securities επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής πρόκειται για τη μοναδική αισιόδοξη? νότα στον κλάδο του λιανεμπορίου, τονίζοντας και την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας με το καθαρό ταμείο να ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.
Μυτιληναίος
Η EFG Equities αναμένει μεγαλύτερη βελτίωση στα αποτελέσματα στο β’ εξάμηνο του 2012, οδηγούμενη από την καλύτερη τιμολόγηση και τη βελτίωση στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας. Παράλληλα, η Alpha Finance περιλαμβάνει τη μετοχή μεταξύ των κορυφαίων της επιλογών δίνοντας τιμή-στόχο τα 7,9 ευρώ, δηλαδή δύο φορές υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το 2012 θα αποτελέσει έτος-ρεκόρ όσον αφορά στη δραστηριότητα της ενέργειας.
ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ
Η EFG Equities αναπροσάρμοσε ελαφρά τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις της ΕΥΔΑΠ, ενώ μείωσε τις εκτιμήσεις κερδοφορίας (EBITDA -14% κατά μέσο όρο για το 2012-2013) λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη ύφεση, καθώς και τις πιο σταδιακές μειώσεις μισθών. Σχετικά με την ΕΥΑΘ, η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 4,90 ευρώ κατεβάζοντας λίγο τον πήχυ των προσδοκιών για τη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας, λόγω υψηλότερου ενεργειακού κόστους και πιο ήπιων μειώσεων στους μισθούς, που αντισταθμίζονται μερικώς από την αύξηση των τιμολογίων.
ΕΧΑΕ
Τα αποτελέσματα που εμφάνισε ο όμιλος για το 2011 ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς και επηρεάστηκαν από την συγκυρία χαμηλών χρηματιστηριακών τζίρων (82 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος από 139 εκατ. το 2010) αλλά και των χαμηλών μέσων κεφαλαιοποιήσεων (κατά 31% από το 2010). Οι επενδύσεις για το 2012 θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ. Η Alpha Finance σημειώνει ότι η μακροοικονομική αβεβαιότητα στη χώρα επιδρά αρνητικά στις μετοχές και στη συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, αναμένεται να κυμανθεί σε μέσα ημερήσια επίπεδα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ φέτος και 72 εκατ. το 2013.
Frigoglass
Η Εθνική Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εισηγμένη έχει θετικές προοπτικές ανάπτυξης για την περίοδο 2012-2014 (όπου αναμένεται μέσος ρυθμός ανάπτυξης 7,9%), ενώ η Marfin Analysis αναμένει επιστροφή της εταιρείας σε θετικές ταμειακές ροές ύστερα από δύο χρόνια. Θετικές είναι και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές Ρωσίας, Κίνας και Ινδίας. Τέλος, η HSBC σημειώνει την περιορισμένη έκθεσή της στην ελληνική αγορά και την παρουσία της στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις μεμονωμένες κρίσεις της κάθε χώρας.
Intralot
Βασικοί «καταλύτες» για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της μετοχής θεωρούνται το νέο συμβόλαιο του ΟΠΑΠ για τον τεχνολογικό πάροχο, η αναχρηματοδότηση στο β’ τρίμηνο, η διεκδίκηση των Κρατικών Λαχείων και η επιλογή από τον ΟΠΑΠ του συνεργάτη του στο online gaming. Αναφορικά με το 2011, η Εθνική Χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι υψηλότερες πωλήσεις στο δ’ τρίμηνο του 2011 (κατά 8,8%) «οδηγήθηκαν» από τις δραστηριότητές της στη νότια Αμερική και στην Αυστραλία, καθώς και τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τις συναλλαγματικές διαφορές (από ζημίες το αντίστοιχο διάστημα το 2010).
ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η EFG Equities στάθηκε στις θετικές εκπλήξεις που προέκυψαν από τα αποτελέσματα του 2011 σχετικά με το καθαρό χρέος του ομίλου αλλά και την εικόνα του κατασκευαστικού τομέα. Θεωρεί δε ότι η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου ήταν καλύτερη των εκτιμήσεών της, ωστόσο, παραμένει σκεπτική σχετικά με το δανεισμό που αυξήθηκε κατά 27% στα 613 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Για την Τέρνα Ενεργειακή, οι βασικές πηγές αβεβαιότητας, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των νέων πάρκων ύστερα από το 2013, καθώς και την αύξηση στο κόστος δανεισμού.
ΤΙΤΑΝ
Η Euroxx επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση για προϊόντα τσιμέντου παραμένει σε «βαθύ κόκκινο», ενώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκεται εν εξελίξει μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, με τις συνθήκες, ωστόσο, στην αγορά να παραμένουν δύσκολες. Στα θετικά η Εθνική Χρηματιστηριακή αναφέρει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων στο δ’ τρίμηνο του 2011, τη σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου (κατά 9% σε ετήσια βάση) και τα αρκετά ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα. Από την πλευρά της, η Alpha Finance εκτιμά ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίζουν μέρος μόνο των χαμηλότερων εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Τέλος η Deutsche Bank για το 2012 προβλέπει έσοδα 1,129 δισ. ευρώ και κέρδη ανά μετοχή 0,55 ευρώ.
Fourlis Holdings
Παρά το νέο… κύκλο λιτότητας που θα οδηγήσει σε νέα μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος φέτος, η EFG Equities εκτιμά ότι η συνεισφορά της Intersport στην Τουρκία αλλά και τα νέα καταστήματα IKEA σε Ελλάδα και Βουλγαρία αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για το 2012. Εκτιμά παράλληλα ότι ο κλάδος επίπλου φαίνεται να βρίσκεται κοντά στον πυθμένα, δεδομένου ότι έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας του από το 2008. Η Piraeus Securities αναμένει ενίσχυση των πωλήσεων φέτος από την λειτουργία του νέου IKEA στη Βουλγαρία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Σημειώνεται τέλος ότι το νέο εμπορικό κέντρο του ομίλου, που κατασκευάζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας σε συνεργασία με τον όμιλο Danaos, θα είναι έτοιμο το 2013 με περισσότερα από 200 καταστήματα.
ΔΕΗ
Η Alpha Finance εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στα κόστη της εταιρείας και το 2012 καθώς οι αγορές ενέργειας θα είναι περισσότερες και οι πετρελαϊκές τιμές υψηλότερες. Στον αντίποδα, θετική θα είναι η συνεισφορά από τη μεγαλύτερη υδροηλεκτρική παραγωγή και τις πρόσφατες αυξήσεις τιμολογίων, γεγονότα τα οποία θα επιτρέψουν στην εταιρεία να γυρίσει στην κερδοφορία. Η JPMorgan θεωρεί παράγοντα-«κλειδί» για την πορεία της μετοχής τον καθορισμό των τιμολογίων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αύξηση στα τιμολόγια μπορεί να μη φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, των κοινωνικών αναταραχών και της πολιτικής αστάθειας.