Στο 22% η μείωση του κατώτερου μισθού, μειώσεις και στις συντάξεις

Αγκάθι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει ο τρόπος και το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες κυρίως μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ.

Το νέο πακέτο μέτρων έλαβαν γύρω στις εννέα του πρωί της Τετάρτης στα χέρια τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και πριν τη μετάβασή τους στο Μέγαρο Μαξίμου – αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις τρεις μετά το μεσημέρι – όπου θα γίνει και η τελική συζήτηση για την έγκριση του νέου μνημονίου.

Οπως έγινε γνωστό μάλιστα στη Νέα Δημοκρατία πραγματοποιείται ήδη σύσκεψη για τα θέματα που προκύπτουν από την επερχόμενη νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο μνημόνιο, εκτός τη μείωση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 22%, περιλαμβάνει νέες μειώσεις ενδεχομένως και στις κύριες συντάξεις.

Επιπλέον το νέο μνημόνιο θίγει τόσο τις τράπεζες όσο και τις ΔΕΚΟ καθώς βάζει «μαχαίρι» στη μονιμότητα των υπαλλήλων, στους μισθούς αλλά και στις συντάξεις.

Ενα ακόμη θέμα που θίγει το νέο μνημόνιο είναι η μετενέργεια των κλαδικών – συλλογικών συμβάσεων η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δε θα καταργηθεί αλλά θα ισχύει για τρεις μόλις μήνες έναντι των έξι μηνών που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος και Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 – 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.

Αναβάλλεται για την Τετάρτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Πρόκειται για την τρίτη αναβολή της συνάντησης, γεγονός που μαρτυρά την ένταση και τις δυσκολίες της διπραγμάτευσης. Όπως μεταδίδεται όμως από ανώτατες κυβερνητικές πηγές τα κείμενα της συμφωνίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους και οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να μελετήσουν τις ακριβείς διατυπώσεις προτού μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου είχε το απόγευμα σύσκεψη με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο, Γ. Κουτρουμάνη και στενούς συνεργάτες του προκειμένου να εκτιμήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Από την πλευρά του ΠαΣοΚ, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι ενστάσεις της ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον της τρόικας προς τις κύριες συντάξεις. Στη σύσκεψη πάντως συμφώνησαν όλοι ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο ικανοποιητική και ότι δεν πρέπει να θιχθούν με κανέναν τρόπο οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη προκειμένου να μεταφέρει τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να ενημερώνεται για τις απόψεις τους.

Ολονύκτια δραματική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον κ. Παπαδήμο με τον κ. Βενιζέλο και την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που φαίνεται να προκρίνεται προς έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και η ταυτόχρονη περικοπή κατά 15% των επικουρικών συντάξεων.

Από ότι φαίνεται, τα κόμματα καταλήγουν στην ψήφιση της συμφωνίας (του γενικού πλαισίου της από το οποίο το πιθανότερο είναι να λείπουν τα εργασιακά θέματα) και του PSI το Σαββατοκύριακο. Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα έχει ένα και μόνο άρθρο, με σκοπό να αποφευχθούν οι διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η σπουδή έχει σχέση και με το γεγονός ότι τη Δευτέρα, αν ισχύσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθείμε τους εταίρους, θα πρέπει να διατυπωθεί από την κυβέρνηση η πρόταση για τη συνεισφορά των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στις 18:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επικεφαλής του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα με τον πρωθυπουργό για το PSI η οποία και ολοκληρώθηκε στις 21.00 το βράδυ.

Τα σενάρια για επικουρικές και κύριες συντάξεις

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο θα παρουσιασθούν τα εξής:

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές ήταν ιδιαιτέρως επίπονες, καθώς η τρόικα επανέφερε την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% και στην συνέχεια περιορίσθηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.

Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.