Στο 84% η συνολική συμμετοχή στο PSI, στο 95,7% με τα CAC

Στο 85,8% διαμορφώνεται η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ομολόγων  που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και στο 69% των υπολοίπων, διαμορφώνοντας την αναγωγή στο συνολικό ποσοστό στο περίπου 84%. Αν ενεργοποιηθούν οι CACs η συμμετοχή  των ελληνικού δικαίου θα φτάσει στο 95,7% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβάνοντας το 100% των υπό ελληνικό δίκαιο εκδοθέντων ομολόγων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το πρωί ότι επί ομολόγων συνολικής αξίας 205 δισ. ευρώ  μετείχαν στην διαδικασία ανταλλαγής  τα 172 δισ. ευρώ (ποσοστό περίπου 84%). Από τα ομόλογα αυτά:

* Ομόλογα αξίας 177 δισ. ευρώ  διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Το ελληνικό δημόσιο έλαβε δηλώσεις συμμετοχής από κατόχους που αντιστοιχούν στο 85,8%. Δηλαδή συμμετέχουν στο PSI ομόλογα αξίας 152 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

* Επιπλέον ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου που διέπονται από ξένο δίκαιο εντάχθηκαν στην διαδικασία ανταλλαγής. Το ποσοστό συμμετοχής είναι 69% και η συνολική αξία των ομολόγων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται από τραπεζικές πηγές στα 28 δισ. ευρώ.

Συμμετοχή στο PSI σε δις. ευρώ

A. Ελληνικού δικαίου

Συνολική αξία

177

μετείχαν

152

ποσοστό συμμετοχής

85,9

Β. Ξένου δικαίου

Συνολική αξία

28

μετείχαν

20

ποσοστό συμμετοχής

69

ΣΥΝΟΛΟ

Συνολική αξία

205

μετείχαν

172

ποσοστό συμμετοχής

84%

Για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου, άνοιξε το παράθυρο  ενεργοποίησης των CACs εκτιμώντας ότι έτσι η συμμετοχή θα φτάσει στο 95,7%. Aνακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ ότι  το ελληνικό δημόσιο  προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Πρόσθεσε ότι  αν οι συναινέσεις στις προτεινόμενες τροποποιήσεις των ομολόγων υπό ελληνικό δίκαιο γίνουν αποδεκτές, το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, ανέρχεται στα 197 δισ. ευρώ, ήτοι 95,7% του συνόλου των ομολόγων για τα οποία ισχύει η πρόσκληση συμμετοχής στην ανταλλαγή.

Για τα υπόλοιπα ομόλογα ξένου δικαίου η περίοδος υποβολής προσφορών παρατάθηκε έως τις 23 Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος επισήμανε σχετικά ότι «οι προσκλήσεις μας για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων αναφορικά με τα ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία μετά από την οποία δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας».

Πλέον, η κυβέρνηση περιμένει την αντίδραση της ISDA που ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει στις 1 ώρα Λονδίνου με αντικείμενο την ενεργοποίηση ή όχι των ασφαλίστρων κινδύνου. Παράλληλα θα συνεδριάζει και το Eurogroup  θέτοντας επι τάπητος τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στις 11 μιλάει στη Βουλή. Θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελεσμέτα του PSI στις 12.30΄. Ακολούθως θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ανακοινωθούν οι αποφάσεις που αυτό θα λάβει στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα ακολουθήσει με ενδεικτική ώρα στις 3μ.μ.

Πηγή:www.capital.gr