Το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης για τις τελικές ρυθμίσεις που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεσμεύεται να παρουσιάσει στο αυριανό Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν παρ΄ όλα αυτά ότι οι “γραμμές” της υπουργικής απόφασης παραμένουν ακόμα και σήμερα υπό διαμόρφωση.
Και αυτό γιατί ούτε το θέμα της τιμής των νέων κοινών μετοχών (με ή χωρίς ψήφο) των ΑΜΚ στις οποίες θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές και ΤΧΣ, ούτε οι όροι για τα δικαιώματα επαναγοράς τους έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς τόσο στην τρόικα όσο και στην κυβέρνηση υπάρχουν “δεύτερες” σκέψεις όσον αφορά τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
Σε κάθε περίπτωση όμως το Eurogroup αύριο περιμένει σχετική ενημέρωση για το θέμα αυτό, μαζί με την αντίστοιχη ενημέρωση για τον νόμο που αφορά το Ταμείο μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται το διακρατικό χρέος.
Αυτά είναι τα δύο “αναμμένα κάρβουνα” για τα οποία ο κ. Σαχινίδης θα πρέπει να δώσει ενημέρωση αύριο στους συναδέλφους του και να δώσει σχετικές “εξηγήσεις”.
Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μέχρι αύριο πριν φύγει ο υπουργός για την Κοπεγχάγη θα έχουν ξεκαθαριστεί οι βασικές γραμμές της απόφασης η οποία θα πρέπει να πάρει το άτυπο “πράσινο φως” στην απογευματινή συνάντηση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μία διάσταση του προβλήματος της ανακεφαλαιοποίησης η οποία λόγω των εξελίξεων στην Ισπανία έχει αναδυθεί ως ιδιαίτερης σημασίας και στην Ελλάδα.
Αφορά την “ποιότητα” των κεφαλαίων τα οποία οι ελληνικές –και οι ισπανικές– τράπεζες θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση πριν από την καταλυτική είσοδο του ΤΧΣ.
Συγκεκριμένα η ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών και η αντίστοιχη επερχόμενη των ισπανικών, τραπεζών έχει θέσει το θέμα (με ιδιαίτερη έμφαση από την ΕΚΤ) της προέλευσης των ιδιωτικών κεφαλαίων, εφόσον αυτά προέρχονται από περιοχές “εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε.”.
Τεχνοκρατικό στέλεχος της ΕΚΤ με το οποίο μίλησε το Capital.gr υποστήριξε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά αλλά διακριτικά τις σχετικές διαδικασίες που τρέχουν αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και “δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προέλευση των κεφαλαίων που θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν οι μέτοχοι των τραπεζών για τις επερχόμενες ΑΜΚ”.
Όπως σημειώνεται, η σχετική διαδικασία θα πρέπει να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της άμεσης ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από κεφάλαια “αδιαφανούς προέλευσης”, με στόχο να δημιουργηθούν “τρύπες” μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο ευρωσύστημα.
Βέβαια, όπως σημειώνεται, η καταλυτική συμμετοχή του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιαοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποκλείει το ενδεχόμενο να διαφύγει της εποπτικής διαδικασίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το θέμα όμως αυτό φαίνεται να απασχολεί πολύ περισσότερο τις κοινοτικές αρχές και για την Ισπανία, στην οποία ήδη ανεπισήμως και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, έχουν αρχίσει διαδικασίες με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματός της μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.