Κοζάνη-Κασσελάκης: Το αναπτυξιακό συνέδριο το πρώτο βήμα σ’ ένα εμπεριστατωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα

Με χαιρετισμό του Στέφανου Κασσελάκη, ξεκίνησε το πρώτο από τα περιφερειακά συνέδρια που έχει δρομολογήσει, το Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύοντας στην ενίσχυση της περιφέρειας και στην αποκέντρωση.

Ο κ. Κασσελάκης στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε το Αναπτυξιακό Συνέδριο ως το πρώτο βήμα σε ένα μακρόπνοο και εμπεριστατωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ., το οποίο θα περιλαμβάνει ισομερείς ευκαιρίες για όλους, όπως είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ελληνικό όνειρο, το οποίο βασίζεται σε μια ισχυρή εξωτερική πολιτική και άμυνα, σε μια σύγχρονη κοινωνία, σ’ ένα αποδοτικό κράτος από την αρχή.

Παράλληλα, τόνισε: «Θέλουμε να υπηρετήσουμε με όλη μας την ψυχή, με καθαρά χέρια αυτή τη χώρα και να δημιουργήσουμε αυτό το οποίο λέω, ένα εθνικό σχέδιο για το ελληνικό όνειρο.

Έχει έρθει η στιγμή που ένα παιδί που γεννιέται σε αυτόν εδώ τον τόπο πρέπει να μπορεί να μεγαλώσει εδώ, να διαπρέψει εδώ, να αισθανθεί ισότιμος συμπολίτης εδώ και να μην γίνει ούτε απόδημος στο εξωτερικό, ούτε εγχώριος απόδημος μέσα στην Ελλάδα. Και όλοι μας εδώ έχουμε ευθύνη σε αυτό και είμαστε εδώ με τους βουλευτές μας και τοπικούς και θεματικούς, οι οποίοι είναι στη διάθεσή σας να τους αξιοποιήσετε.

Διότι το εθνικό σχέδιο, το ελληνικό όνειρο, βασίζεται σε μια ισχυρή εξωτερική πολιτική και άμυνα, σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Σ ένα αποδοτικό κράτος από την αρχή. Με ανάπτυξη και εξέλιξη για όλους. Και αυτά δεν είναι ιδέες που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και σε ρομπότ, είναι απλά πράγματα που έχουν δουλέψει, έχουν δουλέψει στο παρελθόν και στην Ελλάδα, έχουν δουλέψει και σε άλλες χώρες. Το θέμα είναι ποιος θέλει να ακούσει και να τα κάνει πραγματικότητα.

Εμείς είμαστε εδώ να σας ακούσουμε. Θα τα αξιολογήσουμε, θα τα προτεραιοποίησουμε και με τη στήριξή σας θα γίνουν πραγματικότητα».

Λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου ο κ. Κασσελάκης είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους 13 δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας.

Κασσελάκης: Είναι εθνικό στοίχημα να παραμείνουν οι νέοι στη Δυτική Μακεδονία

Είναι εθνικό στοίχημα να μπορέσουν οι νέοι να παραμείνουν στην Δυτική Μακεδονία και όχι να μεταναστεύουν, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ανοίγοντας της εργασίας του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου του κόμματος στην Κοζάνη, ενώ τόνισε πως η περιοχή μαραζώνει εξαιτίας των άδικων πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα σε μια δεκαετία στη Δυτική Μακεδονία ο πληθυσμός μειώθηκε 30.000 πολίτες, καθώς η περιοχή παρακμάζει λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, τις αποψίλωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου και των άλλων προβλημάτων, είπε και σημείωσε πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αύξηση του πληθυσμού μέσα από την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών που θα δώσουν κίνητρα και ευκαιρίες στους νέους να παραμείνουν στην περιοχή.

Για το περιφερειακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας είπε ότι είναι το πρώτο βήμα για την κατάρτιση ενός πλήρως εμπεριστατωμένου κυβερνητικού σχεδίου. “Πολλές φορές συναντάω νεαρό κόσμο όπου πάω, ναι αδειαμεσολάβητα, σε όλη τη χώρα που μου λένε: Στέφανε εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πάω. Σε πάω πολύ. Και τους λέω: Συγγνώμη όταν γεννηθήκατε είχατε “Νέα Δημοκρατία” πάνω σας; Ελληνας δεν είσαι; Λέει ναι. Τότε στο παραβάν αποφασίζεις ό,τι θέλεις. Μου λέει, έχεις δίκιο, θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχουν Ελληνίδες και Ελληνες, οι οποίοι είναι ισότιμοι πολίτες σε μία χώρα με τεράστιες ανισότητες” τόνισε και συνέχισε: “Οι καλές ιδέες δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Νέα Δημοκρατία. Είναι καλές ιδέες και αυτές οι ιδέες πρέπει να αντλούνται από όλη την κοινωνία, όχι μόνο από προεκλογικά προγράμματα κάθε κόμματος.

Και για αυτό είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να βγούμε με ένα πρόγραμμα στο τέλος της ημέρας με το οποίο να ξέρετε πώς αν μας εμπιστευτείτε και θα είμαστε η κυβέρνηση ακριβώς τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα, καμία έκπληξη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα, όσον αφορά στη διαφάνεια και στη βούλησή του να πετάξει τη διαπλοκή που μαστίζει τη χώρα. Με τη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση του και ο Αλέξης Τσίπρας και τη διευθέτηση του χρέους που μας δίνει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μία δημοσιονομική σταθερότητα. Ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε με όλη μας την ψυχή αυτή τη χώρα και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για το ελληνικό όνειρο, το οποίο βασίζεται σε μία ισχυρή εξωτερική πολιτική και άμυνα, σε μία σύγχρονη κοινωνία, σε ένα κράτος το οποίο αυτή τη στιγμή, όπως μου είπαν και οι δήμαρχοι, σας γράφει τα παλιά από τα παπούτσια. Και, τέλος, με ανάπτυξη και εξέλιξη για όλους. Εμείς είμαστε εδώ να σας ακούσουμε, θα τα κοστολογήσουμε, θα τα προτεραιοποιήσουμε και με τη στήριξη σας θα γίνουν πραγματικότητα Έχει έρθει η στιγμή που ένα παιδί που γεννιέται σε αυτόν εδώ τον τόπο πρέπει να μπορεί να μεγαλώσει εδώ, να διαπρέψει εδώ, να αισθανθεί ισότιμος συμπολίτης εδώ, και να μη γίνει ούτε απόδημος στο εξωτερικό ούτε εγχώριος μετανάστης”.

Τι πρότειναν ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας και ο δήμαρχος Κοζάνης 

Τους άξονες του αναπτυξιακού του σχεδίου, ώστε «η μετάβαση της δυτικής Μακεδονίας να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο παραγωγικό σύστημα με θέσεις εργασίας βασισμένες στην γνώση και την καινοτομία» ανέπτυξε στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κοζάνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης. «Οραματιζόμαστε έναν τόπο ευημερίας σε κίνηση, με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή, με ισότιμη προσβασιμότητα όλων των μερών της κοινωνίας μας και με βελτίωση της ποιότητας ζωής» δήλωσε ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της δυτικής Μακεδονίας: «Είναι η πύλη εισόδου στη χώρα μας και όχι η εσχατιά της, είναι πρωτοπόρα στην δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία νέων θεσμών και είναι η περιοχή με σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο στους τομείς, της παραγωγής, της επιστήμης και της έρευνας».

Ο κ. Αμανατίδης υπήρξε κατηγορηματικά αντίθετος σε όσους διατυπώνουν την άποψη ότι η απολιγνιτοποίηση έγινε βίαια και απρογραμμάτιστα, λέγοντας ότι «και 10 χρόνια να είχαμε μπροστά μας, θα ξεκινούσαμε το σχεδιασμό μετά τον 7ο χρόνο». Στο ζήτημα της άναρχης ανάπτυξης των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, δήλωσε ότι «οι ΑΠΕ ξεκίνησαν πριν από κάθε άλλη παραγωγική επένδυση, εξαιτίας της ύπαρξης λεωφόρων της ενέργειας στην περιοχή μας, ως προίκα από την περίοδο της λιγνιτικής παραγωγής».

«Για πρώτη φορά η περιοχή μας εντάσσεται στον επενδυτικό χάρτη της χώρας και αυτό είναι ενθαρρυντικό» συνέχισε ο κ. Αμανατίδης, υπενθυμίζοντας τις κεντρικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, στους επόμενος μήνες «θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα τους».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην σύνταξη του Master Plan των περιοχών, στην έγκριση από την Ε.Ε. του ειδικού καθεστώτος των κρατικών ενισχύσεων με κίνητρα που αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα της περιοχής, όπως την μη πρόσβασή της στη θάλασσα – καθώς και στα αυξημένα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου για την Δυτική Μακεδονία. Ανάφερε επίσης, ότι «εξασφαλίστηκαν σημαντικοί πόροι που, μαζί με τα δάνεια για δημόσια έργα, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη μόχλευση, μπορούν να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ».

Παράλληλα ο κ. Αμανατίδης, μίλησε και για τις χρόνιες παθογένειες της περιοχής, αναφέροντας ότι δεν έχει ακόμη «εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και λειτουργεί με αυτό του 2003», ότι παρά το γεγονός ότι για 60 χρόνια ήταν η ενεργειακή καρδιά της χώρας μας «δεν προωθήθηκε κανένα ειδικό τοπικό πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών» κι ότι ενώ κατέχει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό επιφανειακών υδάτων (λίμνες, ποτάμια) «βρίσκεται κάτω από τον εθνικό μέσο όρο στο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων. Αυτά θέλουμε να τα αλλάξουμε προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων της» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, τόνισε ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση κατακρήμνισε το ΑΕΠ του δήμου, δημιούργησε κύματα φυγής των νέων μας στο εξωτερικό» κάτι που όπως σημείωσε, ως νέα δημοτική αρχή «προσδοκούμε μέσα από πρωτοβουλίες μας, η μετάβαση να γίνει δίκαιη και να ανακοπεί το brain-drain». Τονισε ότι «η μη συντήρηση των υποδομών την εποχή της λιτότητας επέφερε μαρασμό σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού κράτους, εντείνοντας τις ανισότητες και υποβαθμίζοντας την ίδια την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες».

Αναφερόμενος στα θέματα ης απολιγνιτοποίησης, υπογράμμισε ότι «το επίδικο για τον δήμο Κοζάνης είναι να σηκώσουμε μέρος του βάρους των πολιτών, κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητά του. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μακάρι να είχαμε μερικές» κατέληξε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «η συγκυρία απαιτεί ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων και η δέσμευσή μας από πλευράς του δήμου, είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε προοδευτική δύναμη που σκοπό έχει να δώσει διέξοδο στις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών».