Συγκέντρωση με τρακτέρ και στο κέντρο της Μαδρίτης – Τι ζητούν οι Ισπανοί αγρότες

Εκατοντάδες τρακτέρ συρρέουν σήμερα Τετάρτη στο κέντρο της Μαδρίτης στο πλαίσιο νέας κινητοποίησης των Ισπανών αγροτών, οι οποίοι καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Συνδικάτων (Union de Uniones), συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα σε κοινότητες της περιφέρειας της Μαδρίτης πίσω από πανό με συνθήματα για «δίκαιες τιμές» για τους αγρότες.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν μαζί με φάλαγγα από πέντε σειρές τρακτέρ την πορεία προς το κέντρο στην Μαδρίτης, όπου το απόγευμα προγραμματίζεται διαδήλωση μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ισπανία.

Οι αγρότες ζητούν τη μετακύληση του κόστους παραγωγής στην τελική τιμή των προϊόντων τους ώστε να μην πωλούν με ζημία και καλύτερους ελέγχους στις εισαγωγές στην Ισπανία, εξήγησε στο κανάλι RTVE της δημόσιας τηλεόρασης ο Λουίς Κορτές, εθνικός συντονιστής της Union de Uniones.

Αυτά τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τους Ισπανούς αγρότες, διευκρίνισε ο Λουίς Κορτές κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Εκτός από τη διαδήλωση στην Μαδρίτη, συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις όπως η Μούρθια και η Μάλαγα.

Οι Ισπανοί αγρότες διαδηλώνουν συνεχώς από την 1η Φεβρουαρίου. Εχουν γίνει δεκτοί επανειλημμένως από τον υπουργό Γεωργίας Λουίς Πλάνας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ότι θα βελτιώσει τον ισπανικό νόμο για την διατροφική αλυσίδα ώστε οι αγρότες να μην πωλούν τα προϊόντα τους με ζημία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες υποχωρήσεις στα αιτήματα των αγροτών, που διαμαρτύρονται σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη εν όψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.