>Συμφώνησαν στον κ. Λ. Παπαδήμο – Εκλήθη στο Προεδρικό Μέγαρο

>

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στο όνομα του κ. Λ. Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού της χώρας και της κυβέρνησης συνεργασίας και ότι ο κ. Παπαδήμος έχει ήδη κληθεί στο προεδρικό Μέγαρο.

Ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το όνομα του νέου Πρωθυπουργού. «Είναι η τρίτη φορά που ήρθα γι’ αυτό το θέμα, ελπίζω να είναι η τελευταία», δήλωσε προσερχόμενος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν. Σαμαράς.

Η σύσκεψη αυτή γίνεται μετά από μια νύχτα έντονων διαβουλεύσεων όπως ήταν η χθεσινή, έπειτα από το ναυάγιο της υποψηφιότητας του κ. Φ. Πετσάλνικου και την επαναφορά στο τραπέζι των συζητήσεων του ονόματος του κ. Λ. Παπαδήμου.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συζήτησε μαζί του την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι αν πράγματι τα πολιτικά κόμματα συναινούν στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα και από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι μόνο από τα δύο μεγάλα.

Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει η υπογραφή και των δύο κομμάτων στη συμφωνία της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και η νέα κυβέρνηση να μην έχει αυστηρά προκαθορισμένο χρόνο ζωής. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε αποδεκτές τις προτάσεις του, και ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν θέτει ζήτημα στελέχωσης του οικονομικού επιτελείου.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε τηλεφωνική επαφή και με τον κ. Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις.

Με τον κ. Παπαδήμο, συνομίλησε τηλεφωνικώς και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για τις κακές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η συζήτηση λέγεται ότι έγινε σε καλό κλίμα. Ακολούθησε κύκλος επαφών και με άλλους υπουργούς.

Επειτα από αυτές τις επαφές, αναμενόταν να υπάρξει τηλεφωνική επαφή του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ώστε να κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων και να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε το βράδυ με τους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τελευταία γεγονότα.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάραςδήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργου.

«Η ευρωπαική εμπειρία του Λουκά Παπαδήμου, μπορεί να βοηθήσει και να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Για να έχει αντίκρισμα το έργο δεν πρέπει να έχει περιορισμένο χρόνο στην εξουσία» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Η τελική λύση πρέπει να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσαν στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βουγιας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, είναι σαν να πρέπει να διαλέξουμε δήμιο», δήλωσε στο Mega η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

«Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας είναι βάση για αλλαγή αυτού του αργηγοκεντρικού κομματικού συστήματος και των μονοκομματικών κυβερνήσεων» σημείωσε στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.