Συνάντηση Ολάντ – Μέρκελ και για την Ελλάδα

Λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες επαφές του κ. Σαμαρά με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Αυγούστου

Αποφασιστικής σημασίας για την περαιτέρω τύχη της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης θεωρείται η συνάντηση που ανακοινώθηκε χθες ότι θα έχουν στις 23 Αυγούστου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της κρίσιμης ευρωπαϊκής περιοδείας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με σταθμούς το Βερολίνο και το Παρίσι. Το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει με ανησυχία να επιδεινώνεται εκ νέου το κλίμα έναντι της Ελλάδας στην Ευρώπη, με τα σενάρια περί χρεοκοπίας να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να θέσει, υπό τη μορφή βολιδοσκόπησης, το ελληνικό αίτημα περί επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον Γάλλο πρόεδρο.

Το Βερολίνο, ωστόσο, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι αυτό που προέχει είναι η τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων και ότι βάση για τις περαιτέρω επιλογές του θα αποτελέσει η έκθεση της τρόικας.

Η κ. Μέρκελ επέμεινε, εξάλλου, και χθες από τον Καναδά, στην πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ως την καλύτερη λύση για τις ευρωπαϊκές χώρες με υπέρογκο χρέος. Με τον κ. Ολάντ αναμένεται να συζητήσει και γενικότερα τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.