>Συνάντηση στη Ρώμη για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους

>
Το σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος την Δευτέρα, στη Ρώμη, στη συνάντηση των στελεχών της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ (EFC) με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η λύση που προκρίνεται για τη ρύθμιση του χρέους θα κινηθεί πάνω στους βασικούς άξονες του γαλλικού σχεδίου, αν και μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνουν αρκετές τροποποιήσεις.

Στη συνάντηση, την οποία φιλοξενεί η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo SpA, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και αξιωματούχοι από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως επίσης από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την WSJ.

Από την πλευρά του IIF θα είναι παρών ο διευθυντής Τσαρλς Νταλάρα (βρέθηκε και στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες) και από την EFC ο πρόεδρος της, ο Ιταλός Βιτόριο Γκρίλι.

Αρχικά, όπως είχε προκύψει απ’ αυτά που είχαν γίνει γνωστά από τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών σε Βέλγιο και Ισπανία, εκτιμάτο ότι η χρονική διάρκεια της μετακύλισης (roll – over) θα ήταν 5 χρόνια.

Ωστόσο, οι τράπεζες φέρονται να μην συμφωνούν με αυτό το σημείο και γι’ αυτό στις διαβουλεύσεις που γίνονται στη Γαλλία έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για την 30ετή «ανακύκλωση» μεγάλου μέρους των ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία. Η ιδέα φέρεται να ανήκει στα στελέχη της ΒΝΡ Paribas.

Συγκεκριμένα, το γαλλικό σχέδιο προβλέπει την επανεπένδυση σε ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας του 50% του ποσού από τα ομόλογα που λήγουν, καθώς και την επανεπένδυση του 20% σε ένα ταμείο με «τίτλους υψηλής ποιότητας», ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κεφάλαιο το οποίο θα είναι η εγγύηση για τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το 30% των ομολόγων που λήγουν θα αποπληρωθούν.

Δηλαδή, αν ένα ομόλογο αξίας 5 δισ. ευρώ λήγει το 2013, ο επενδυτής θα αγοράσει ένα νέο 30ετές ομόλογο αξίας 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ποσό 1 δισ. ευρώ θα το επενδύσει στο ειδικό ταμείο.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν στο ειδικό ταμείο θα λειτουργούν ως ασφάλεια που θα εγγυάται την αποπληρωμή των ομολόγων μετά από 30 χρόνια και έτσι δεν θα προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως ζητούσαν αρκετές τράπεζες.

Οι «τίτλοι υψηλής ποιότητας» εκτιμάται ότι θα είναι κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, μηδενικού επιτοκίου. Για παράδειγμα, για τις γαλλικές τράπεζες θα είναι τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, για τις γερμανικές τα γερμανικά κ. ο. κ.

Το θέμα της μετακύλισης είναι αρκετά πολύπλοκο για τις τράπεζες, λόγω ζητημάτων νομιικού και λογιστικού χαρακτήρα που εξαρτώνται από το αν τα ομόλογα θα μπουν στο trading χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ή αν θα διακρατηθούν ως τη λήξη τους.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, στη συνάντηση της Ρώμης θα είναι αρκετά στελέχη λογιστικών και νομικών γραφείων.

Το γαλλικό σχέδιο είναι μία παραλλαγή του σχεδίου Brady που εφαρμόστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες.

Τότε οι ΗΠΑ, εξέδωσαν ομόλογα μηδενικού τοκομερδίου (το ετήσιο επιτόκιο που πληρώνει το ομόλογο) τα οποία αγοράστηκαν ως εγγύηση για την αποπληρωμή των ομολόγων στη λήξη τους από τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.

Η διαφορά είναι ότι στο σχέδιο Brady τα κράτη που δανειζόντουσαν χρηματοδοτούσαν τις εγγυήσεις, ενώ το γαλλικό σχέδιο προβλέπει ότι οι πιστωτές θα προσφέρουν χρηματοδότηση για τις δικές τους εγγυήσεις.

Μέσα στην επόμενη τριετία λήγουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 64 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την Citigroup, η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει από το σχέδιο αυτό κεφάλαια έως 33 δισ. ευρώ.

Όσο χαμηλότερη είναι η συμμετοχή ιδιωτών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος του δανείου στο νέο πακέτο στήριξης. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι περίπου 60 με 80 δισ. ευρώ και δεν εξασφαλισθεί μία ικανοποιητική συμμετοχή ιδιωτών, τότε το δάνειο θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Συνολικά (μαζί δηλαδή με τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις) το ύψος του πακέτου βοήθειας θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και ενδεχομένως τα 120 δισ. ευρώ.