Συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Συνελήφθη γύρω στις 11.00 ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση για την περιουσιακή του κατάσταση και της προϊσταμένης της εισαγγελίας Ελένης Ράικου.

Νωρίτερα αστυνομικοί αναζητούσαν τον πρώην υπουργό καθώς σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση φέρεται να στοιχειοθετείται το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Άλλη ομάδα αστυνομικών με εισαγγελέα πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της κόρης του πρώην υπουργού ο οποίος κατηγορείται ήδη για ανακριβή δήλωση του πόθεν έσχες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί και άλλα 4 εντάλματα σύλληψης για πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για την κόρη του και τη σύζυγό του.

Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονταν στον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Τσοχατζόπουλου και δη το σπίτι της οδού Αρεοπαγίτου. Την έρευνα διενεργούσαν οι εισαγγελείς Κυβέλου και Σίσκου οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή της απήγγειλαν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος και παρέπεμψαν την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή. Αμέσως μετά ο ανακριτής σε συμφωνία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, κα. Ράικου, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης καθώς κρίθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι φυγής.

Βρέθηκαν χρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκδοση των ενταλμάτων οδήγησαν σοβαρά στοιχεία που εντοπίστηκαν από την έρευνα, πιθανότατα η ύπαρξη χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είτε είχαν ακολουθήσει ύποπτες διαδρομές είτε δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Όπως έλεγε στο Capital.gr ανώτερη πηγή “αν δεν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία δεν θα εκδιδόταν ένταλμα σύλληψης”.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στην ασφάλεια και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί άμεσα στον εισαγγελέα και στον ανακριτή που θα αποφασίσουν για την προφυλάκισή του ή όχι.

Να σημειωθεί πως έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος 4022 του 2010 περί ταχείας εκκαθάρισης υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που προβλέπει ότι η ανάκριση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δίκη γιατί δεν είχε συμπεριλάβει στο πόθεν έσχες του 2010 (χρήση του 2009) το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Όπως είχε αναφέρει από χθες το Capital.gr ο εισαγγελέας που παρέλαβε τη δικογραφία την οποία χειρίστηκε ο εφέτης Θεόδωρο Κανελλόπουλος υπέβαλε την πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών και εισηγήθηκε πέραν την παραπομπής σε δίκη και την απαλλαγή λόγω παραγραφής του πρώην υπουργού για «ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες» των ετών 1998-2005. Πρότεινε όμως ακόμα να διατηρηθούν οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί μετά την απολογία του, που είναι μεταξύ άλλων η δέσμευση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο φέρεται πως δεν είχε δηλώσει, όπως προέκυψε μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής. Επίσης παραμένει η υποχρέωση της εγγυοδοσίας των 150.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το επίμαχο πόθεν έσχες κρίθηκε ως ανειλικρινές μετά το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, τα 150.000 από το οποίο δικαιολογεί ως λήψη δύο δανείων.

Δεν έχει δηλώσει όμως το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ παλιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το σπίτι δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του 2011 καθώς αποκτήθηκε το 2010 και ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής που κατά την άποψή του δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή:www.capital.gr