Συνεταιριστική: Ρευστότητα προς τοπικές επιχειρήσεις μέσω της Τράπεζας Πελοποννήσου

Προχωρημένες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων έχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, όπως τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρός της, Γιώργος Δαλαμαρίνης.

Η τράπεζα έχει ως στόχο τη διοχέτευση κεφαλαίων στην τοπική αγορά με δυνατότητα παροχής χαμηλότοκων δανείων στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, επισημαίνει ο κ. Δαλαμαρίνης, προσθέτοντας ότι «η στήριξη των επιχειρήσεων στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε αποτελεί εδώ και 17 χρόνια το βασικό πυλώνα ύπαρξης μας».

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου εξελίσσεται παράλληλα με τους επιχειρηματίες, αρχικά του νομού Κορινθίας και στη συνέχεια των υπόλοιπων περιοχών όπου διατηρεί υποκαταστήματα και ήδη έχει κάνει σύμπραξη με την περιφέρεια που έχει ως στόχο την εκπόνηση προγραμμάτων που θα ενισχύουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Δαλαμαρίνης υπογραμμίζει ότι ο μικρός και ο μεσαίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Πελοπόννησο ή σε κάποιο άλλο διαμέρισμα της χώρας έχει ανάγκη από μια τράπεζα που θα λειτουργεί ως «σύμμαχος» και όχι ως «αφεντικό» και για το λόγο αυτό η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου είχε πάντα ως αρχή της να κινείται ευέλικτα, να είναι γρήγορη στις αποφάσεις, χωρίς φυσικά να αγνοεί τις σταθερές δομές της.

«Παρά το μικρό μας μέγεθος, εξακολουθούμε να αποτελούμε ένα υγιές πιστωτικό ίδρυμα, με ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση, χρήσιμο και αναγκαίο στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζονται οι πελάτες που έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου σημειώνει ότι ο ορθολογισμός είναι ο γνώμονας για να στηριχθούν οι δανειολήπτες.

«Οφείλουμε να διευκολύνουμε, αλλά παράλληλα και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και το οικονομικό μέλλον όσων εξακολουθούν να είναι συνεπείς στις πληρωμές. Η πολιτική ρυθμίσεων που ακολουθούμε αφορά κάθε καθυστερημένο δάνειο ξεχωριστά. Προσαρμόζουμε τη ρύθμιση στα πραγματικά δεδομένα του κάθε χαρτοφυλακίου και τις δυνατότητες του πελάτη», τονίζει ο κ. Δαλαμαρίνης, ο οποίος διευκρινίζει ότι η Συνεταιριστική Πελοποννήσου δεν λειτούργησε ποτέ ως κερδοσκοπικός οργανισμός και είχε πάντοτε ως βάση την προσωπική, ανθρώπινη σχέση.

Τα μεγέθη της τράπεζας είναι ανοδικά στα 17 χρόνια λειτουργίας της και κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Σήμερα το δίκτυο αριθμεί 14 υποκαταστήματα σε αρκετές περιοχές του νομού Κορινθίας, στο νομό Αργολίδας, στο νομό Αρκαδίας, στο νομό Μεσσηνίας, στο νομό Λακωνίας, ενώ έχει επεκταθεί και στο νομό Αττικής, με το υποκατάστημα του Ασπροπύργου. Ο πρόεδρος της τράπεζας δηλώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο επέκτασης και στη Δυτική Πελοπόννησο με υποκαταστήματα που θα λειτουργήσουν στην Πάτρα αλλά και τον Πύργο.

«Οταν ολοκληρωθεί αυτή η επέκταση, τότε η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου θα είναι ο μόνος αξιόπιστος σύμμαχος κάθε μικρού και μεγάλου επιχειρηματία σε όλη την Πελοπόννησο, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις τοπικές αγορές. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η επίτευξη της κερδοφορίας και η έμπρακτη συμπαράσταση στους συνεταίρους-πελάτες μας με την ενεργή στήριξή τους σε κάθε χρηματοοικονομικό τους ζήτημα είναι για εμάς οι βασικοί άξονες που θα επιτύχουν το στόχο της ανάπτυξης».

Οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 16,59%, ενώ θετικό είναι το πρόσημο και στο ενεργητικό, με αύξηση κατά 8,42% και όπως σημειώνει ο κ. Δαλαμαρίνης, ακόμη υψηλότερα κινούνται οι χορηγήσεις σε ποσοστό της τάξης του 20%. «Πρόκειται για ρυθμούς, οι οποίοι σε αυτή τη συγκεκριμένη καταπιεστική χρονιά, καταδεικνύουν και τη σταθερότητα του όλου οικοδομήματος», λέει χαρακτηριστικά.

Τα στατιστικά στοιχεία σε νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας της τράπεζας δείχνουν εν μέρει και τα οφέλη των μελών μας, επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου. «Το μέλος μας γνωρίζει από το πρώτο ακόμη ραντεβού ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της τράπεζας που έχουν υψηλές αποδόσεις. Γνωρίζει ακόμη πως συνεργάζεται με ένα ίδρυμα με ιδιαίτερα χαμηλά λειτουργικά έξοδα. Προσπαθούμε να κάνουμε συνετή διαχείριση.

Γι’ αυτό και από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της τράπεζας μας δεν χορηγούνται αμοιβές στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Θέλω εδώ να τονίσω ότι το συγκεκριμένο κονδύλι που εμείς συνειδητά ποτέ δεν διαθέσαμε, είναι από τα μεγαλύτερα σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Ακόμη κάθε μέλος της τράπεζάς μας ψηφίζει και παρεμβαίνει καθοριστικά στα διοικητικά δρώμενα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει τα συμφέροντα των πολλών, αλλά και της επιχείρησής του. Θεωρώ πως όλα αυτά κατακτήθηκαν εξαιτίας του κοινωνικού χαρακτήρα της τράπεζας. Πρόκειται για βασικά στοιχεία που αναζητά κάθε μέλος μια τράπεζας που θέλει να έχει συνεταιριστικά χαρακτηριστικά», τονίζει ο κ. Δαλαμαρίνης.

Η Συνεταιριστική Πελοποννήσου έχει λειτουργήσει ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικότητας ΕΠΑΝ ΙΙ, οι συνεταιριστικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Πελοποννήσου, είναι οι μόνες που θα παραλαμβάνουν επενδυτικές προτάσεις. «Ολα αυτά μαζί με την επέκταση σε Αχαΐα και Ηλεία θα αναδείξουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου ως βασικό “παίκτη” στα οικονομικά της Πελοποννήσου», καταλήγει ο κ. Δαλαμαρίνης.

«Διαμάντι»

Οσον αφορά στη στρατηγική «θωράκισης» της τράπεζας, ο πρόεδρος της τονίζει ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου χαρακτηρίστηκε «συνεταιριστικό διαμάντι» την ώρα που ο κλάδος δέχθηκε σοβαρό πλήγμα με τις εξελίξεις στις τρεις τράπεζες. «Ολοι οι βασικοί τομείς της λειτουργίας μας είχαν για το 2011 θετικό πρόσημο. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη. Διατηρούμε ισχυρή ρευστότητα και προσπαθούμε να έχουμε αυξημένα κεφάλαια.

Ακόμη και στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, το 2011 είχαμε αύξηση του προσωπικού. Το πλάνο του 2012 έχει ως άμεσο στόχο τη βελτίωση της οργάνωσης της τράπεζάς μας. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών της, τη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη συνετή διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτήσεων», επισημαίνει.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ