>Συνεχίζονται τα μπόνους σε υψηλόβαθμους Βρετανούς τραπεζίτες

>
Μολονότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ ‘Οσμπορν, είχε συστήσει στις τράπεζες να αποφεύγουν να δίνουν στα στελέχη τους υψηλούς μισθούς και μπόνους, οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered, Barclays και HSBC, προσφέρουν εφέτος ως μπόνους στους υψηλόβαθμους τραπεζίτες τους, συνολικό ποσό έξι δισεκατομμυρίων λιρών.
Η Barclays Bank ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Μπομπ Ντάιμοντ θα λάβει ως μπόνους για το 2010, το πόσο των εννέα εκατομμυρίων λιρών και το αντίστοιχο στέλεχος της HSBC, o Στιούαρτ Γκιούλιβερ, θα εισπράξει ως μπόνους το ποσό των δέκα εκατομμυρίων λιρών.

Το μπόνους του διευθύνοντος συμβούλου της Royal Bank of Scotland, η οποία είναι κρατική κατά 75%, είναι δύο εκατομμύρια λίρες.

Τα εξωπραγματικά υψηλά αυτά ποσά που δίνονται για μπόνους από τις αγγλικές τράπεζες στα στελέχη τους έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αυτή την εβδομάδα αρχίζει συζητήσεις με τις τράπεζες και τους θεσμικούς παράγοντες του Σίτυ, με στόχο δύο πράγματα: Να δανειοδοτούν οι τράπεζες τις μικρές επιχειρήσεις και να περιορισθούν οι υψηλοί μισθοί και μπόνους προς τους τραπεζίτες.

Όπως αναφέρουν οι Κυριακάτικοι Times, οι μεγάλες τράπεζες είναι έτοιμες να δεσμευθούν να δανείσουν, μέσα στο 2011, το πόσο των 190 δισεκατομμυρίων λιρών.