>Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην αγορά

>
Κατασχέσεις σε χέρια τρίτων και κατάργηση μετρητών για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ειδικά με την εφαρμογή του τελευταίου μέτρου το οποίο τίθεται σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των επιχειρηματιών αφού περιορίζει ακόμη περισσότερο την ρευστότητα τους.

Έτσι από 1ης Απριλίου πολίτες και επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή επιταγής για κάθε αγορά που υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το μέτρο, καθώς η ηλεκτρονική πληρωμή τους αφαιρεί και το τελευταίο ρευστό από τα ταμεία τους.

Κι ενώ από τη μια το υπουργείο μαζεύει από παντού το ρευστό των επιχειρηματιών, λόγω της προσπάθειας αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που υστερούν κατά 1,3 δις. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους, από την άλλη εξοφλεί με «ρυθμούς χελώνας» το ΦΠΑ που χρωστά επί χρόνια στους επιχειρηματίες.

Πέρυσι, οι συνολικές επιστροφές ανήλθαν σε 5 δις. ευρώ. Ανάλογο αναμένεται να είναι το ποσό για φέτος. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστροφές ΦΠΑ έχουν ξεμπλοκάρει για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ.
Για υψηλότερες επιστροφές απαιτείται προσωρινός έλεγχος, ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των επιστροφών του φόρου σε δήθεν δικαιούχους που ευνοεί την εξάπλωση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.