Συνταγματική έκρινε ο Άρειος Πάγος τη νομοθετική διάταξη που προβλέπει την υπαγωγή των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας και κατ’ επέκταση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), καθώς η υποχρεωτική επικουρική κοινωνική ασφάλιση εμπίπτει στην κρατική μέριμνα.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκανε δεκτή την εισήγηση του Αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη και αποφάνθηκε ότι είναι σύμφωνες με τις επιταγές των άρθρων 4,5 και 22 του Συντάγματος οι ρυθμίσεις των δύο επίμαχων νόμων που προβλέπουν την υπαγωγή των υπαλλήλων της Εμπορικής στο ΕΤΑΤ.
Ακόμη, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η υποχρεωτική επικουρική κοινωνική ασφάλιση εμπίπτει στην κρατική μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων και, ως εκ τούτου, ευλόγως ο νομοθέτης επιλήφθηκε σχετικά με τα άρθρα 57 επόμενα του Ν. 3371/2005 και 26 του Ν. 3455/2006, τα οποία δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1 και 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος.
Επίσης, κρίθηκε ότι εσφαλμένα το Εφετείο δέχθηκε ότι δεν υπήρχε σπουδαίος λόγος έτσι ώστε η Εμπορική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2005 να καταγγείλει την από 25/10/1948 συλλογική σύμβαση εργασίας, που προέβλεπε την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΕΑΠΕΤΕ).
Αναλυτικότερα, πριν 58 χρόνια με συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και του Συλλόγου Εργαζομένων σε αυτή, ιδρύθηκε το ΤΕΑΠΕΤΕ. Έκτοτε, με νεότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας εξακολούθησε να υπάρχει ως νομική προσωπικότητα το ΤΕΑΠΕΤΕ, έως ότου η τράπεζα στις 12/9/2005 κατήγγειλε την από 25/10/1948 συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ο Σύλλογος των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών δικαιώθηκε, αλλά η Τράπεζα άσκησε αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου.
Τελικά, η υπόθεση αναπέμφθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών για νέα κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2010 με σειρά αποφάσεών του (2197-2203/2010) έκρινε και σύμφωνες με τις επιταγές του άρθρου 22 του Συντάγματος και τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4), τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), διάφοροι Σύλλογοι και Σωματεία Αλληλοβοηθητικών Ταμείων, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων Τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και τραπεζοϋπάλληλοι και ζητούσαν να ακυρωθεί η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).