Σχόλιο αγοράς 31.05.2012

Μικτή η εικόνα σήμερα για την ελληνική αγορά. Ο γενικός δείκτης με την βοήθεια των μη τραπεζικών μετοχών κατέγραψε κέρδη της τάξεως +2,77% και έκλεισε στις 525,45 μονάδες . Ο τζίρος ανήλθε 160.200.679€ έντονα ενισχυμένος λόγω των πωλήσεων στου τίτλος σε Εθνική Τράπεζα και ΟΤΕ καθώς και στο αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή της ΕΕΕΚ και του ΟΠΑΠ. Το 90% του τζίρου πραγματοποιήθηκε από τέσσερις μετοχές (ΕΤΕ, ΕΕΕΚ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ). Με ενίσχυση και η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία ανήλθε στις 100.332.764 μετοχές να αλλάζουν χέρια. Αυξημένος και ο όγκος στην αγορά των πακέτων και με τον τζίρο να φτάνει τα 20.486.508€ και την συναλλακτική δραστηριότητα στις 12.656.693 μετοχές. Και σε αυτήν την αγορά τα περισσότερα πακέτα έγιναν από την ΕΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και την ΕΕΕΚ με τον τζίρο σχεδόν να μονοπωλείτε από δυο πακέτα (ΕΤΕ 8.157.370 τεμάχια στην τιμή 1,01€, ΟΤΕ 2.261.114 τεμάχια στην τιμή 1,30€).

Στο τραπεζικό κομμάτι η αγορά είχε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, έντονα αρνητική καθώς σήμερα ήταν η καταλυτική μέρα για τις αλλαγές στους δείκτες MSCI όπως είχαμε γράψει και σε παλιότερο σχόλιο. Πιο συγκεκριμένα ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες τις τάξεως -6,33% χάνοντας και τις 190 μονάδες, κλείνοντας στις 180,44.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας όπως ήταν αναμενόμενο. Η ΕΤΕ έκλεισε με τις βαριές απώλειες του -12,93% οριακά πάνω από το ένα ευρώ στα 1,01€.

Στου άκρως θετικούς πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης ήταν η ΕΕΕΚ. Μια άκρως δεικτοβαρής τίτλος που αυτό άλλωστε αντανακλάτε και στα ποσοστιαία κέρδη του γενικού δείκτη αλλά και στα κέρδη του FTE /ASE 20. Η μετοχή της ΕΕΕΚ έκλεισε, αντισταθμίζοντας τις απώλειες των τραπεζικών τίτλων, στα 14,10€ με τα εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως +12,35%.

H της Τιτάν κατέγραψε επίσης εντυπωσιακά κέρδη, και είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο σχόλιο ότι είχε «μπει» στο watchlist μας, +5,02 και έκλεισε στην τιμή 10,87€.

Άλλος ένας αφανής θετικός παράγοντας για τον FTSE/ASEB 20 και κατ’ επέκταση και για τον γενικό δείκτη, ήταν ο τίτλος των ΚΑΕ. Με κέρδη +8,42% και τιμή κλεισίματος τα 4,38 ευρώ αντιστάθμισε αρκετά τις βαριές απώλειες από άλλους δεικτοβαρής τίτλους.

Η αγορά είχε όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί έντονα αρνητικά, παρόλα αυτά έκλεισε θετικά σε επίπεδα γενικού δείκτη. Τα προβλήματα όμως στις τράπεζες και γενικότερα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κίνησαν τις τραπεζικές μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς σε όλα αυτό το κλίμα συνέβαλε και ότι σήμερα ήταν η καταλυτική μέρα για τις αλλαγές στους δείκτες τις MSCI. Θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι να πάρει κάποιος μια θέση προς τα κάτω σε αυτά τα επίπεδα, είναι σίγουρο ότι αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε την αυριανή πορεία της μετοχής της ΕΤΕ, αφού σήμερα ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές για fund index.

Το σχόλιο της αγοράς πρόκειται για ένα σχολιασμό της συνεδρίασης και κάποιες απόψεις της εταιρείας. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση ή οποιαδήποτε προτροπή για αγορά, πώλησης, διακράτησης ή οποιαδήποτε επενδυτική στρατηγική για μετοχές, παράγωγα ή γενικότερα χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

DSP Capital

Πηγή: DSP CAPITAL

email: [email protected]
Twitter : @dspcapital
FB: www.facebook.com/dspcapital

Η  DSP CAPITAL δραστηριοποιείται στην σύσταση πελατείας σε εγχώριες και ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες και χρηματοοικονομικούς ομίλους γενικότερα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ελαχιστοποίηση του κόστους.

Ακόμα η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην ναυτιλιακή αγορά σε επίπεδο chartering, s&p, operations, advising, financial services. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα για την δραστηριοποίηση στα FFAs ( freight forward agreements), είτε σε επίπεδο διασφάλισης κινδύνου (hedging), είτε σε επίπεδο trading.

Πρόσβαση σε προϊόντα:

  • Financial :  Αγορές μετοχών (Ελλάδα και εξωτερικό), Αγορές παραγώγων (Ελλάδα και εξωτερικό), Αγορές Προϊόντων (Commodities),  Αγορές Ομολόγων (Ελλάδα και εξωτερικό), Αγορά Συναλλάγματος, CFDs (contractsfor deference), Structure Product κλπ.
  • Shipping : Chartering, S&P, Operation, Advising, Financial services, FFAs.