Σόιμπλε: Τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα

Τη βαθιά συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και τονίζει ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν», αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.

Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει: «Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω». Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής» ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. «Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.

Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει, μεταξύ άλλων, την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο “no-bail-out”, σύμφωνα με το οποίο -όπως εξηγεί- ένα κράτος- μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουηβοί (σ.σ. περιοχή στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.