Η αντίσταση που προβάλλουν οι Γερμανοί στην προοπτική τραπεζικής ενοποίησης και στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, ενώ θα μπορούσε να μετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας σε «φιάσκο», υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορζ Σόρος.
Όπως μεταδίδει το CNBC, σε άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Σόρος επισημαίνει πως το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει απορρίψει μέχρι στιγμής όλες τις προτάσεις για την ανακούφιση της Ιταλίας και Ισπανίας από τη μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού τους και αντιστέκεται στην ιδέα να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τις αγορές ομολόγων περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης, θέτει σε κίνδυνο της σταθερότητα της περιοχής.
Η στάση της κ. Μέρκελ, τονίζει, «απειλεί να μετατρέψει σε φιάσκο τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραίο, αφού θα αφήσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη χωρίς ένα αρκετά ισχυρό τείχος προστασίας σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο διάσημος επενδυτής, προσθέτοντας: «Ακόμα και αν αποφευχθεί ένα μοιραίο ατύχημα, το χάσμα μεταξύ κρατών-πιστωτών και κρατών-οφειλετών θα διευρυνθεί, με αποτέλεσμα οι χώρες της «περιφέρειας» να μην έχουν καμία ευκαιρία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους επειδή το κλίμα θα έχει στραφεί εναντίον τους».
Σύμφωνα με το κ. Σόρος, η προϋπόθεση που θέτει η κ. Μέρκελ για την έκδοση ευρωομολόγων με την υποστήριξη της ΕΚΤ, να υπάρξει πλήρης δημοσιονομική ενοποίηση, είναι στην πραγματικότητα «μη ρεαλιστική και παράλογη», καθώς η πολιτική, δημοσιονομική και τραπεζική ένωση θα πρέπει να γίνει συντονισμένα «βήμα – βήμα».